Варненски писател издаде уникален етимологичен речник на езика на ромите

14.07.2018 / 11:53 3

Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес е издаден в България. Тригодишният труд на ромския писател Димитър Атанасов - Кабули (Доброжелателният), е събран в близо 600 страници. В речника има думи на повече от 600 години.

Интересното е, че думата Мадара на ромски означава: Не се страхувай. Аапиида е лунен венец, азгъ`ни - любовчия, кеж - коприна, мас - плът. Само с първа буква „А“ думите са 1415, а с „Б“ - 1229.

Изданието беше представено във Варна с помощта на Народно Читалище „Явин 2004”. Ромският писател Димитър Атанасов – Кабули представи и книгата си "Пуруша", съдържаща приказки, притчи, разкази, мисли за циганите и вярата им в Бог.

Кабули е на 66 години, родом от Варна. Досега е издал 4 книги. Той твърди, че ромите са на Балканския полуостров от повече от 1500 години, като причината е пътя на търговията.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Кабули (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Трябва да си отчайващо прост, за да не знаеш колко си прост, за да се криеш зад "криптирана" псувня. Това говори и за простотията на твоите родители и предци, до десето коляно назад във времето. Аз съм автора на речника и бъди сигурен, че съм в пъти по-интелигентен от цялото ти котило, наречено рода, взето заедно. А сега трябва да си зададеш въпроса "Аз човек ли съм или опашката на макака на най-долния клон на човешката еволюция?" Асимилира ли въпроса, който трябва да си зададеш?
0
2
КАФ РОМАНЕС ВЕ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
д3ЙБ@ М2нг2лата НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА няма такъв език 
4
0
Nexus (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А сега остава да напише книга със заглавие "Що е труд, работа и достойнство". Книгата да е таргетирана както към братята римляни, така и към селските дебили у нас, които са на същото умствено ниво.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама