Варненско такси вози на много високи тарифи

03.12.2019 / 15:08 6

Снимка Дарик Варна

Таксиметров автомобил вози пътници на тарифи, няколко пъти по-високи от тези на масовите таксита във Варна. Жълтата кола предлага услугите си на максималната разрешена тарифа за километър в морската община - 2.00  лева за километър денем и 3.00 лева нощем (от 22.00 до 7.00 часа). по-фрапиращи са обаче цената за повикване и първоначалната такса - и двете са 2.98 лева през деня и 4.49 лева нощем. За минута престой се плаща 0.99/1.49 съответно дневна/нощна, съобщава dnews.

Простите сметки показват, че за возене с въпросното такси от ЖП гарата до Автогарата (разстоянието е 3 км), клиентът ще трябва да се бръкне с поне 12-13 лева. Ако е след 22.00 часа, сметката би била над 16-17 лева.  

Ако маршрутът е от Катедралата до „Златни пясъци” (18 км), клиентът на може би най-скъпото варненски такси ще трябва да се бръкне с над 60 лева, в най-добрия случай.  

„Тези цени са прекалено високи и незаконни. Трябва институциите да се ангажират много сериозно, за да се избегне възможността за заблуда на варненци и гостите на града”, коментира за Дарик Иван Михайлов, собственик на една от най-старите таксиметрови централи във Варна. Според него две такива таксита са достатъчни, за да „срутят” имиджа, който компаниите с достъпни цени градят с години. 

Според Наредбата за използване на таксиметрови апарати на територията на Община Варна, стойността на първоначалната такса не трябва да е по-висока от стойността на тарифата за 1 км пробег. Цените на такситата трябва да отговарят и на друго изискване, заложено в Наредбата  - стойността на престоя за една минута да не е по-висока от 1/3 от стойността на тарифата за 1 км пробег.

Във Варна досега няма случай на санкционирани таксиметрови водачи за нарушения при тарифите. Това разкри Коста Панайотов, шеф на  Областния отдел на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Той бе категоричен, че ДАИ ще извърши проверка по случая.  

Минималните тарифи за километър във Варна са 0.88 лева през деня и 0.98 лева през нощта. Те бяха увеличени преди близо година по настояване на водачи и таксиметрови централи. На тези тарифи возят и голяма част от такситата в морската столица.

Таксиметровите коли, които имат право да возят пътници във Варна, са над 2300. Това показва справка на Дарик в Регистъра на издадените от Община Варна разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници през тази година. Списъкът е актуализиран в началото на октомври. 

За около две години и половина броят на такситата в морската столица се е увеличил с около 700. През май 2017  броят на легалните жълти коли бе около 1600. 

Всеки четвърти таксиметров автомобил е с марката „Дачия” (броят им е над 700). „Шевролет”, „Опел” и „Фолксваген” са останалите най-често срещаните марки. След тях се нареждат „Рено”,  „Шкода”, „Киа”, „Пежо” и „Ситроен”.  Прави впечатление, че сред варненските такситата има над 20 коли с марката „Мерцедес”, но нито едно „БМВ"Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Кокошката на Петела (преди 7 месеца)
Рейтинг: 397 | Одобрение: -3
Как да не може да се плаща с карта?! За Хипо знам, че може. За други не знам...
1
3
стоян (преди 7 месеца)
Рейтинг: 3380 | Одобрение: -7735
Има много таксита, които карат на подобни тарифи! Те не разчитат на централи, поръчки и т.н. Те работят на "договорена" цена - тези стикери и апарати са про-форма - колкото да ги има 
0
1
айки (преди 7 месеца)
Рейтинг: 17052 | Одобрение: 6247
   а защо в такситата не може да се плаща с карта......трябва да имат пост терминали.....
1
0
robotron2000 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 28513 | Одобрение: 5648
За да е всичко легално, цените на тарифите трябва да са на видно място, и трябва да се издава касов бон.  Ако си собственик на фирмата превозвач, можеш и 10000 лева тарифа да си сложиш, ако караш за някой превозвач, по всяка вероятност той има твърдо установени цени..  Въпроса е, дали кара за някой превозвач, или си има такава фирма.. :wassat: ако няма фирма глоба глоба!!!
2
0
cron1 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 17450 | Одобрение: 2920
Докато има балъци, ще има и тарикати!
1
12
стоян (преди 7 месеца)
Рейтинг: 3380 | Одобрение: -7735
И от къде знаете на кого е колата? Цените ги определя собственика и не качва на сила никого в колата си! Да не говорим, че може бакшиша да е някой, за който тези наредби не важат

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама