Варненци, забравете за данъчна амнистия! Съветът се произнесе: „Ако дадем веднъж, ще искат пак!“

20.01.2016 / 18:19 4

Веселин Златков

Комисията „Финанси и бюджет“ към Общински съвет - Варна отхвърли предложението на общинския съветник от БСП Борислав Гуцанов за частична данъчна амнистия. Според него физическите и юридическите лица могат да бъдат освободени от наказателни лихви за периода 2005 – 2015 год., ако в определен срок през тази година внесат главницата на задължението си към местната хазна.


Амнистията обаче не бива да се прилага в случаите, в които вече има започнати административно-насазателни производства. Основният мотив на предложението на Гуцанов беше, че така ще се повиши събираемостта на задълженията. Това е реален проблем за общинския бюджет във Варна, който за миналата година отчете сериозно изоставане в данъчните приходи в сравнение с първоначалните разчети.

Принципно управляващите от ГЕРБ и съюзниците им не оспориха логиката на предложението на лидера на опозицията в местния парламент на Варна. Те обаче предпочетоха да следват мнението на адвокат- довереника на общинския съвет, според който предложението на Гуцанов не било законосъобразно.

„Познавам града и ако веднъж има данъчна амнистия, ще се чака следваща“, коментира съветникът от групата „Граждани и експерти и СДС“ Янко Станев. Не само колегите му от управляващото мнозинство приеха този довод, а и зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев.

Той обаче добави, че варненци вече и без това са свикнали да изплащат просрочените си задължения. Към януари 2014- а те били 59 млн. лв. Към този момент неизплатените задължения към местната хазна във Варна са около 40 млн. лв., съобщи зам.-кметът. Той коментира, че ако има данъчна амнистия, това ще обезсмисли работата на администрацията да събира всички задължения. Пейчев коментира също, че според английска поговорка, варненци трябва да се радват, че плащат големи данъци, защото това значи, че печелят добре.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Аз пък искам достъп до обществена информация колко пъти си бъркаш в носа и като разбера ще те съдя за нарушаване на обществения ред...
12
1
какво разбрах (преди 2 години)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
От цялата работа разбрах само, че Пейчев, предполагам и другите общинари, печелят добре. Въпреки това може ли Петел да поиска информация по Закона за достъп до обществена информация дали всички общински съветници, кмет, заместник кметове и служители в общината и Областна управа са си платили данъците за 5 години назад. Имаме право да знаем, защото ние нямаме пари и затова не можем да стигнем до плащане на данъците си, но тези, които печелят добре дали да са си платили местните данъци?
12
0
barut (преди 2 години)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами има да си чакате данъците-с години наред.Ако нямаше лихви бих си платил.Ама сега ще си ги харча както си искам-а лакомите общинари с високите данъци ще откраднат по малко.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
цитирам....Пейчев коментира също, че според английска поговорка, варненци трябва да се радват, че плащат големи данъци, защото това значи, че печелят добре. ...Пейчев варненци не живеят според поговорки  гнидо.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама