Варненци са изключително притеснени! Облак с радиация от "Чернобил" минава над Черно море! Метеоролозите: Няма опасност!

02.07.2015 / 19:06 24

*снимката е илюстративна

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нивата на радиация засега не са се променили.

Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна оставала доста далеч от него. "Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-североизток и север-северозапад и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд, а вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщава дежурния синоптик Венета Тодорова в емисия на БНР.

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря. По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани под сурдинка, да не излизат от домовете си, тъй като облакът трябва да достигне до българското Черноморие всеки момент, пише Varnautre.bg.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
3
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30751 | Одобрение: 5691
На кой да вярваме? 
Повече за мен тук Ключодържатели
3
5
sweethoney (преди 5 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
Спокойно, всичко е под контрол както през април 1986!
13
1
баба (преди 5 години)
Рейтинг: 227 | Одобрение: 102
P.S. дано не завали дъжд тази нощ,а за неверниците това е цезии 137 -полуразпад 30-35години.И Инфото го има и от BBC.не само от Москва.
22
4
баба (преди 5 години)
Рейтинг: 227 | Одобрение: 102
За този облак зная от 16,00ч. на златните,на всички по богати руснаци им се обадиха и ги предупредиха ,че облака ще премине над варна към 18,30,само нашите пак са назад с инфото.
27
0
морския (преди 5 години)
Рейтинг: 5196 | Одобрение: 2821
А! От сега нататък ще сме притеснени! Вече научихме новината! До момента не се знаеше!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама