Варненци се жалват от кебапчета с кости

20.01.2015 / 10:25 6

Кебапчета с кости, баклава с орехови черупки и салата "Снежанка" с ужасен вкус – това са част от последните сигнали на граждани, по които са работили инспекторите от Агенцията по храните във Варна. Към момента не са постъпвали оплаквания за фрапиращи „изненади“ в храни, купени в търговската мрежа в морската столица, подобно на тези от други градове в страната, обясни д-р Валерия Костадинова от местния Отдел по контрол на храните, пише Moreto.net. 

По думите й, в един от случаите, варненка се оплакала от пилешки бутчета със специфична миризма, други клиенти пък се жалвали от телешко шкембе, което продължавало да мирише лошо и след термична обработка. Често сигналите на гражданите не се потвърждават, а нарушения не се откриват, коментира д-р Костадинова. Според нея в много от случаите, жалващите се са конкуренти или пък са бивши служители на някой от търговските обекти. Освен това рядко сигналите били точни и коректни.

В последните три месеца на годината, инспекторите на Агенцията са проверили 45 борси, търговски обекти и предприятия. На едно от местата са открити 160 месни консерви, чиито етикети не са били преведени на български. Стоката е върната за поставяне на стикери, след което отново е пусната в търговската мрежа. От други обекти са иззети 91 килограма месо, което е съхранявано при температура, надвишаваща 4 градуса. Храната е била дадена на екарисаж, защото е съществувал риск от хранителни отравяния. За унищожаване са иззети и 3,5 килограма мюсли заради несъответствие в етикетирането. 

61 обекта са проверили екипите на Агенцията по храните само по време на Коледните и Новогодишни празници, добави още д-р Костадинова. Съществени нарушения не са открити. Служителите на учреждението все още разясняват на ресторантьори и хотелиери новите изисквания за упоменаване на алергените в храните. Според шефката на Отдела за контрол на храните, някои от сериозните в бизнеса вече са измислили начин да направят нововъведението по-бързо. Вместо да печатат нови менюта, ресторантьори отбелязвали храните със съставки, които могат да предизвикат алергия, а иначе поставяли едно, съдържащо по-подробна информация на видно място в салона.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Уйо (преди 9 години)
Рейтинг: 43449 | Одобрение: 7914
Ако са от топлата точка, тогава има значение кой е магазина, но иначе по-важно е да се знае производителя и марката за да се има едно на предвид.
2
0
Kr1s0 (преди 9 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
Поне кажете от къде са кебапчетата за да знаем!
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.
4
0
iTechnology (преди 9 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
За съжаление , всички производители слагат какво ли не в месото което консумираме... Много малко останаха , който го приготвят правилно с точните съставки..

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама