Варненци трябва да спринтират за 16 секунди на светофар на бул. "Цар Освободител"

22.12.2014 / 15:32 5

Евгения Иванова

Светофарът на бул. "Цар Освободител“ до сградата на Проектантска и Медицинския колеж представлява опасност за гражданите, сигнализира наша читателка. Времетраенето за преминаването и на пешеходците, и на автомобилите е изключително кратко. Секундите, за които трябва да пресекат хората, са само 16, а пътните платна, които трябва да прекосят, са две. Човек трябва да тръгне задължително на първата секунда и да върви бързо, за да успее да финишира до края на 16-ата. В противен случай оставаш на средата между двете платна и чакаш втората вълна. Обикновено така се получава с пенсионерите и майките с деца, които вървят по-бавно. Най-голяма опасност в случая представляват шофьорите, които също бързат да хванат светофара. За тях той свети само 40 секунди.

„Налага ми се ежедневно да пресичам на най-неудачното място в града. Преди малко трябваше да бягам, държейки детето си на ръце, защото по средата на пътя ми светна червено и изнервени шофьори започнаха да свирят. Какво е това безумие? Целта на светофарите е да улесняват движението, а не да го затрудняват. В този случай аз даже не виждам смисъл от въпросния светофар.“, пише гражданката.

„16 секунди са напълно достатъчни за преминаването на пешеходците. Така е изчислено, за да може да се хване вълната от кръстовището с ул. „Пирин“, обясни Павел Кюрчев, управител на ОП „Асруд“, отговарящо за регулирането на движението. Въпреки това той обеща, че случаят ще бъде разгледан.

Дано при разглеждането на въпроса в общинското предприятие вземат под внимание и още една важна подробност. Автобусната спирка от страната на Проектантска на това място е поставена така, че когато автобусите спират, те блокират цялата пешеходна пътека. Пешеходците не само не могат да пресекат, но дори не виждат дали за тях свети червено или зелено. Като прибавим и факта, че понякога автобусите се нареждат по два един след друг, пресичащите трябва да избират – или да се шмугнат рисковано между тях, или да стоят и да чакат следващия зелен сигнал. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
Владимир (преди 6 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
ами то в софия има сума такива сфетофари, имаме си даже и кръгово движение със сфетофар :) много има още докато ни стигнете нивото на безумие :Р

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik