Вашингтон наказа показно Будапеща заради Москва

22.11.2014 / 14:44 8

снимка: Reuters

Фамилията на временно управляващия американското посолство в Унгария звучи иронично. Вашингтон обаче работи винаги с добри намерения. Ето защо дори е символично, че именно изпълняващият задълженията на посланик Андре Гудфренд обяви въвеждането на санкции срещу редица унгарски чиновници, пише "Блиц", 

По-добре не може и да се измисли, за да бъде напомнено на ръководството на тази страна кой е „най-добрият й приятел”. Човекът с най-дипломатичната фамилия е и олицетворение на американското външнополитическо лицемерие, пише Rusiadnes.bg. 

САЩ вече започват да наказват показано своите. И, макар че Будапеща за разлика от Варшава или Букурещ, да не говорим за прибалтийските държави, никога не е била любимец на Вашингтон, все пак е член на Европейския съюз и НАТО.

Но сега минимум десетина души ще се усъмнят в мисията на САЩ да защитава унгарските граждани от неприятности. Ако се вярва на Гудфренд, става дума да толкова унгарски дейци, обявени от Вашингтон за персона нон грата. Но според дипломата броят им може и да се увеличи.

Той не се разпростря да назовава инициалите на първите „щастливци”, но местните медии вече са наясно, че в „черния списък” са попаднали фигури от най-близкото обкръжение на премиера Виктор Орбан и ръководители на данъчните служби.

Унгарските медии не се съмняват, че данъчните са получили наказание заради разследването на финансовата дейност на американски фирми, работещи в Унгария. Макар да не е изключено техните фамилии да са попаднали в списъка, за да се придаде правдоподобност на легендата за борба с корупцията.

Официално причината за американския демарш е формулирана точно така. А не, както предполагат в Унгария, че е плод на раздразнението на САЩ от прекалено активното (въпреки американското разпореждане) развитие на отношенията с Москва. Не толкова отдавна Унгария спря за неопределен срок реверсивните доставки на газ за Украйна, като се позова на нарасналия обем на своето потребление.

Това не беше единственият случай, когато думите на премиера Орбан, че заради Украйна не си струва да се жертват държавните интереси, не се разминаха с делото. Преди това унгарският лидер се обяви срещу антируските санкции, подкрепи „Южен поток”, подписа договор с Москва за 10 млрд. евро за построяване на нови блокове в атомната централа в град Пакш.

При това премиерът не се уморява да говори, че Русия е главният търговско-икономически партньор извън пределите на Евросъюза. През миналата година Унгария продаде на Русия стоки за 2,3 млрд. евро. Такива пари не се намират на пътя. Още повече, ако това е пътят на войната.

Между другото признанията на вицепрезидента на САЩ Байдън, които прозвучаха напоследък, показват, че Вашингтон се отнася към упоритостта на Будапеща като към лично оскърбление. Неотдавна в Харвардския университет той призна, че Евросъюзът се е съгласил на санкции срещу Русия под натиска на САЩ.

А колко са упоритите и недоволните в ЕС? Финландия изрази недоволство. Чехия отказва да разширяваНАТО на своя територия. Словакия демонстрира опозиция.

С други думи — време е някой да бъде наказан. А за Унгария могат да се хванат. Макар местни американски чиновници да говорят за корупцията като за вероятност. Санкциите обаче са реални. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Nik (преди 5 години)
Рейтинг: 650 | Одобрение: 165
тези янки дори не си с.агат ръкавици като пипат
6
2
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7724 | Одобрение: 2719
след умните изказванията на плевнелиев ,шаламанов и митев ,не мисля ,че българия е " застрашена " от подобни санкции.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама