Вътрешната комисия отхвърли ветото на президента за цензурата

13.02.2019 / 22:53 16

Канал 3

Депутатите от Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за личните данни. (ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК)

Както "Петел" писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете. (Прочети тук: https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB--Advokati-na-dokazani-izvergi--iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki--za-da-pochnat---nov-zhivot-na-chisto--__301735)

Не разглеждаме ветото на държавния глава като начин на конфронтация между институциите, коментира по време на повторното обсъждане шефът на комисията Цветан Цветанов. Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група, каза той.

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото, обясни Цветанов и допълни, че правата могат да бъдат ограничени само при непропорционалност.
Демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му. Липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.


снимка: Канал 3

Според проф. Емилия Друмева, президентски съветник по правните въпроси, ветото на президента Румен Радев не е инструмент на конфронтация, а това е класически компонент на конституционната държава, основана върху фигурата на проверки.

Стремежът да се даде готова и абстрактна формула за балансирана преценка не поверява, а гарантира допълнително напрежение. Държавата трябва да се грижи за правата и мярата на личните данни, призова проф. Друмева.
Според нея мотивите и целта на изменението на закона е добронамерено и легитимно, но начинът, по който е подходен не е постигнат балансът.

В началото на февруари Румен Радев упражни правомощията си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Sand (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9357 | Одобрение: 3992
Тези глупости ,които си ги гласуваха са нож с две остриета ,но има време ще го усетят на гърба си ,няма вечни управляващи другарки и другари .
3
7
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 3 месеца)
Рейтинг: 5516 | Одобрение: -6369
ПХАХАХАХАХАХАХА. АЙДЕ В КИРЕЧААААА! САМО ГЕРБ!
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
4
3
Blue hills (преди 3 месеца)
Рейтинг: 20065 | Одобрение: 10350
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! НАЛОЖЕНАТА ЦЕНЗУРА ОТ ГРОБАДЖИЙТЕ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ТЯХ! МАМКА ВИ!
13
3
Yann (преди 3 месеца)
Рейтинг: 30396 | Одобрение: 13471
Това е поредната подигравка със свободата на словото и ограничаване правата на хората. Контрол до дупка! 1984 на Оруел вече става реалност. И то не по времето на социализма/комунизма....
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
26
5
Снайпер (преди 3 месеца)
Рейтинг: 2666 | Одобрение: 1626
Яка цензура гебр ся се насрали от страх

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама