Вътрешната комисия в НС забрани бурките на първо четене

18.05.2016 / 15:49 9

Кадър Нова тв

Вътрешната комисия в парламента прие единодушно на първо четене закона, забраняващ носенето на бурки.

Законопроектът беше внесен от Патриотичния фронт и предвижда забрана на носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето, пише offnews.bg. 

Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, а законопроектът беше подкрепен с 11 гласа "за" - на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.

Според текстовете забраната ще важи за граждани на България и временно пребиваващи като мигранти. Забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

За нарушение на разпоредбите в закона е предвидена глоба от 200 лв., а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели. 

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв. 

От мотивите към законопроекта става ясно, че от ПФ са загрижени за правата на българи и чужденците у нас и "потъпкването на принципите на демократизма, равнопоставеността на половете и хуманизма", което е свързано с насилственото налагане на ограничения върху личната свобода. В мотивите се посочва, че забраната важи за всякакви покривала, независимо от наименованието им - бурка, фередже, яшмак, никаб или по друг начин. Патриотите виждат в носенето на бурки като "пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа". Те се позовават на шест европейски държави - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки и "други подобни символи на агресивния войнстващ радикализъм" е забранено. 

Основната причина за забраната е невъзможност от идентификация на лицето, което би представлявало пробив в сигурността заради опасността от терористични актове с участието на жени-камикадзе. На второ място това е пропагандата на радикални ислямистки идеи, които нямат общо с традициите на ислямската общност у нас.

В мотивите се посочва още:

За вносителите от значение са два основни факта, а именно - противоречието на подобно обществено поведение със светските закони на страната ни, включително и с битуващите по тези земи хилядолетни традиции на християни, мюсюлмани и други религиозни общности, невключващи такъв показен радикализъм; реалните подбуди за тези демонстрации, които не са нито религиозни, нито хуманни, а са политически, материално подплатени с пари, идващи от страни от Близкия Изток и Персийския залив, за които страни е ноторно известно нестабилността на политическата обстановка и вихрещият се в тях войнстващ радикализъм.     За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
khm (преди 7 години)
Рейтинг: 43161 | Одобрение: 16296
В християнска България не щем забулени мумии. Да си вървят в техните държави.
33
7
Мари Хуана (преди 7 години)
Рейтинг: 10314 | Одобрение: 4759
Само така! Всички ходещи палатки и пингвини да отиват на юг, ако искат в Анадола или най-добре на Антарктида. :devil:
47
0
plabov1080 (преди 7 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
И като следващ ход, да се забранят ДПС, ДОСТ
plabov
41
0
Blue hills (преди 7 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Разбира се, напълно правилно!
27
0
Losh (преди 7 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
ИЗБИЙТЕ МРЪСНАТА АРАБСКА И ТУРСКА СГАН , БЪЛГАРИЯ САМО ЗА БЪЛГАРИТЕ !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама