Във ФКЦ във Варна: За първи път показват филма "Ханът и империята" с автентични кадри от "Хан Аспарух"

14.01.2020 / 10:06 2

Довечера от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна за първи път в страната ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков "Ханът и империята". Той е в дигитален вариант, 4К и сараунд, като са  възстановени  оригиналните кадри от трилогията "Хан Аспарух", но музиката и оформлението са в изцяло нов вариант, съобщиха организаторите.

На представянето на филма ще присъстват, освен режисьора Людмил Стайков, изпълнителят на главната роля Стойко Пеев и управителят на Доли медия студио - инж. Добромир Чочов, автор и технически изпълнител  на идеята за дигитализиране на един от най-зрелищните български филми. В плановете на Чочев е възстановяването в дигитален вариант и на други български киношедьоври.

Това е първо публично показване на филма „Ханът и империята“ . Досега филмът е показван само в София на две закрити прожекции в Дома на киното и БАН. Времетраенето е 2 ч. и 20 минути. Знаете, че трилогията „Хан Аспарух“ - "Фанагория", "Преселението" и "Земя завинаги" бе с времетраене над шест часа. Новият филм няма нищо общо и с холивудската версия, която бе показана някога. Трилогияте "Хан Аспарух" спечели наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал и изборът за старта му пред широката публика във Варна сега  не е случаен.

Новият филм запазва автентичността на оригиналните кадри. В заснемането на "Хан Аспарух" преди 38 години са участвали над 100 000 души. Гледан е от над 10 млн. зрители. Участват едни от най-популярните актьори - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева, Композитор е Симеон Пиронков. Всъщност, музиката и аранжиментите в "Ханът и империята" са разработени наново. Поканени са известни наши музиканти и композитори- Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов.Големият симфоничен оркестър е  дирижиран от Пламен Джуров, а хоров диригент е София Бърдарска. На практика "Ханът и империята" е ново художествено произведение. Идеята за възстановяване на филма и техническата реализация е на управителя на Доли Медия студио Добромир Чочев. Студията изцяло реставрира  филма "Хан Аспарух" по време на работата над дигиталната версия „Ханът и империята“.  Работата над филма е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от музиката в оригиналите и др.

Философията на платното и кадрите са максимално близки до фактологията, като някои кадри са възпроизведени буквално от историческите свидетелства. Картината е много близка до съвременното знание за произхода на българите.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
kaka (преди 2 дни)
Рейтинг: 5818 | Одобрение: 1678
Това гнусно фкц,отвратително и мръсно и безхаберна управа.Явно някой иска да си го приватизира като го доведе до фалит.Схема като навсякъде.В сравнение със спортна зала е цигаско кино.Язък за хубавото ,,фк'' там ни мина младостта,а сега само тъпи филми.Но така е комунистите от герб като вземат нещо го съсипват с безхаберието си и с кражбите си.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама