Във Варна строят бараки в Морската, в Бургас завод за бронирани машини

15.03.2023 / 16:14 4

Булфото

В Бургас направиха първа копка на новия завод за бронирани машини със специална церемония на "Индустриален и логистичен парк Бургас" АД. Събитието беше открито от собственика на световния производител IAG – д-р Антон Стефов, който положи началото на строежа на най-голямата си фабрика в света именно в Бургас и обяви бъдещите планове на компанията в България.

На място можеше да се види отблизо и тестова бронирана машина RILA 4x4, преминала изпитания.

Сред официалните гости на събитието бяха ключови представители на иновативния бизнес на отбранителната индустрия от България, ОАЕ, Турция, САЩ и представители на местната и национална власт, а сред официалните бяха Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестициите Богдан Богданов, изпълнителен директор на национална компания "Индустриални зони" - Антоанета Барес и Кметът на община Бургас Димитър Николов. За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG, a Община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта започна още в началото на 2022 година.

Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи - носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
doko (преди 11 месеца)
Рейтинг: 3439 | Одобрение: 1064
А бе хора не си мислете че е толкова лесно да се управлява град като морската столица. Човека иска но са му сложили чатала на врата и каквото му кажат това прави . Затова е толкова депресиран че само едни бели прахчета му помагат да не се гръмне. 
doko
6
6
Нане (преди 11 месеца)
Рейтинг: 29519 | Одобрение: 5154
При толкова заводи у нас нов ще строят ??? Заеми му е майката или чужди заводи с местни индианци печалби на вън
3
5
MrBean (преди 11 месеца)
Рейтинг: 129083 | Одобрение: -1637
Поздравления за доброто заглавие. А на всички плакати за изборите са хора, на които абсолютно не им дреме,съветски подлоги до един!
4
0
село варна (преди 11 месеца)
Рейтинг: 16174 | Одобрение: -1001
Дреме му на Потника за инвестиции 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама