Въвеждат изрична забрана за шамарите на деца

11.01.2019 / 15:14 6

Снимка: Булфото

Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца и криминализиране на домашното насилие предвижда проект на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.), пише offnews.bg.

Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде разгледана и гласувана от Министерския съвет.

Планираните мерки в 73-страничния документ, изготвен от работна група към Националния съвет за закрила на детето, са обособени в пет области: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие.

В него е заложено още въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г.

В документа не е посочено точно кога в рамките на периода ще бъде въведен домашният патронаж, но се уточнява, че предстои създаването на пътна карта.

Една от целите е България да постигне средните показатели на ЕС за медицински персонал, достъп до педиатрична грижа, стоматологична грижа, имунизации, болнично лечение и намаляване на детската смъртност. Тя у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС.

В стратегията е предвидено разширяване на мрежата от детски кухни в страната и създаване на програми за осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в семейства в неравностойно положение; увеличаване обхвата на деца в предучилищна и училищна подготовка с цел постигане на 33% обхват сред децата до 3 г. и 95% обхват в групата между 4 и 7 г.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
говеда (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не трябва да се бият за да станат качествени джендъри.
5
3
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11272 | Одобрение: -4083
Сегашните келеши почват да се тръшкат, като им лепнеш шамар, даже като им кажеш селски дебил и се обиждат, а не си поглеждат празните кратуни.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
10
0
командо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Едно време с камшика са ги шиели за най-малкото... И са станали хора, не разглезени хюмнета, като сегашните, да ми прости...
0
4
недовидялия (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Недовидялия-теб виждаме, че са те спуквали от бой-резултата е плачевен.
11
3
ТИ ДА ВИДИШ (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЩОМ НЕ ДАВАТ С ШАМАР ,ТОГАВА С КРАК.. Я КАТО СИ НАПРАВЯТ ДЕЦА И ДА ГИ ВЪЗПИТАВАТ ,КАКТО СИ ИСКАТ ...НАРКОМАНЧЕТАТА.. МЕН ДА НЕ УЧАТ ,КАК ДА СИ ОПРАВЯМ ЖЕНАТА..  СЕГА И В ЛЕГЛОТО МИ ИСКАТ МАЙ ДА СЕ НАПЪХАТ..:'(Гняв:errm:
19
1
БАЙ ХОЙ (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А ще въведете ли изрична забрана " Деца да раждат деца" ? 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама