Важно! Въвеждат нови промени за прием в първи клас

12.01.2018 / 21:51 1

Уседналостта и близостта на дома до училището ще е водещ критерий за прием в първи клас, като за него няма да се дават точки, а кандидатите ще се разпределят в четири групи. Това съобщи шефката на дирекция „Образование“ в Столична община (СО) Мария Минчева. Проектът на система за прием в първи клас вече е разработен и предстои да бъде обсъден и приет от Столичния общински съвет. Минчева обясни, че СО изцяло се е съобразила със спуснатите правила за прием от Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредба 10, съобщава "Монитор".

При спазване на водещото изискване кандидат-първолаците ще се разпределят в четири групи.

В първата ще са децата, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян в последните над три години. Тези хлапета всъщност ще имат и най-голяма преднина.

Във втората група ще са кандидатите, при които уседналостта е от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапетата, които в последната година живеят в близост до желаното школо. В четвъртата последна група пък ще са децата, които живеят извън прилежащия район на училището. Най-напред ще се приемат децата от първата група и при наличие на свободни места постепенно ще се преминава към следващите.

Предвидени са и четири допълнителни критерии, които също фигурират в Наредба 10, обясни още Минчева. До тях обаче ще се прибягва само в случай, че броят на кандидатите в определена група надхвърля план-приема.

За допълнителните критерии обаче са предвидени точки. Братче или сестриче в същото школо, в което кандидатства детето, носи най-много преднина – 16 т. Вторият критерий дава седем точки за децата, които са без двама родители.

Третият пък носи преднина за децата с трайни увреждания над 50% - с пет точки.

От последния четвърти допълнителен критерий ще могат да се възползват хлапетата, които са завършили подготвителна предучилищна група в избраното школо, в което кандидатстват. За тях са предвидени три точки.

Така на практика близостта на работата на родителя до училището на детето не фигурира изобщо в критериите, което означава, че майките и татковците, които работят до късно, ще бъдат затруднени при прибирането на детето си от училище.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че в Наредба 10 критерият не бил включен, защото именно при него били открити най-много злоупотреби. Той обаче допълни, че ако реши, Столична община може да въведе близостта на местоработата до училището в групата на допълнителните критерии и нямало ограничения от страна на МОН, но проблемът бил с контрола. За следващата учебна година училищата няма да имат автономията да приемат свои критерии, както досега.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Васко (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
движението в дните на ваканциите е поне 5 пъти по-малко.всяка сутрин и вечер хиляди може би таратайки кръстосват целия град,за да доставят децата до у-щето и обратно!.Никаква уседналост,заседналост не ги интересува хората.Никой не иска детето му да учи пр. в у-ще "Ел.Пелин"..и е готов да тропоска по един час,за да учи потомството му в престижно школо
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама