Важно за всеки, който има ниви! Премахват наемането на ниви

16.02.2017 / 11:15 13

Земите с неясна собственост ще бъдат отдавани под аренда за петгодишен период и да отпадне наемането на ниви. Това е записано в проект на Кодекс за поземлените отношения, по който работи Министерството на земеделието и храните. С въвеждането на кодекса трябва да реши и въпроси като инвестициите за напояване и раздробената собственост. Проектът на земеделското министерство бе представен на среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) край Варна, пише "Монитор".Той трябва да обедини цялото законодателство за земеделските земи. Друга цел е да гарантира устойчивост на инвестициите, казва Свилен Костов, експерт по поземлени отношения, цитиран от БТА.

Според Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) не се знае дали този вариант за кодекса ще се приема, защото това ще зависи от следващото редовно правителство. По думите му трябва да се решат проблемите със защита на интересите на собствените на земя и с кадастъра, където изчезват имоти. „Не са решени проблемите с договорите за аренда”, каза той за „Монитор”. „Те могат да се развалят от собственика само през съда, а докато трае делото земята се ползва без да се плаща. От проекта не стават ясни какви ще са ангажиментите на държавата за комасацията”, допълва Стайков.

Таня Дъбнишка, изп. директор на Асоциацията на земеделските производители смята, че не се знае дали има оценка на въздействието на всички предложения написани в проекта за кодекса. По думите й не е много удачно предложението за отпадане на наемането на земя. „Пренася се механично от чужд опит като се въвеждането фигурата на особения представител на съсобствениците, които не са заявили имотите си. Трябва да се види другите страни в ЕС какви проблеми са имали при урегулиране на поземлените отношения. Не искаме въвеждането на нещо революционно, което не се знае как работи и да създава спънки в бъдеще”, обясни Дъбнишка за „Монитор” и допълни, че е по-добре е първо да се махнат архаичните разпоредби в сегашните нормативни актове.

Според нея удачно е предложението, за увеличаване на минималния праг при делба за определяне на самостоятелните парцели като по този начин да се предотвратява нарояването на по-малки ниви. По думите й тепърва членовете на асоциацията ще обсъдят проекта за кодекс за поземлените отношения и ще излязат с конкретни предложения.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 43800 | Одобрение: -1925
Аз имам наследени от майка ми 40 декара в землището на с. Дръндар.Изплезване
4
2
gugutka (преди 7 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Много хора няма да издържат и може да посегнат на клечката.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
25
1
gugutka (преди 7 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Все едно да има право да влезе вкъщи да ми обере хладилника и това законно. Не зная на къде отиваме....
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
3
0
Botanika1961 (преди 7 години)
Рейтинг: 123 | Одобрение: 13
Намусен
https://www.facebook.com/tonik.info/
38
1
gugutka (преди 7 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Няма такава наглост. Това минава всички граници. Какво означава неясна собственост. Нали има скици, нотариални актове?
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама