Важно за всеки, който иска да смени енергото! Ето колко лева ще ви струва да излезете на свободен пазар

11.12.2015 / 12:26 5

"Труд", Цветелина Катанска, илюстрация Булфото

250 лева - това е приблизителната цена, която трябва да плати един битов абонат, за да излезе на свободния пазар на ток. В сумата влизат задължителните нотариални такси и покупката на нов електромер, който да отчита консумацията почасово. Това показват изчисления на търговците на електроенергия ден преди официалното стартиране на борсата за ток.

Нейното функциониране засега няма да се отрази на домакинствата, тъй като те още са на регулирания пазар и получават ток от три дружества - ЧЕЗ (Западна България), ЕВН (Южна България) и „Енерго-про“ (Североизточна). Цените на електроенергията се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според прогнозите на Министерството на енергетиката пълното освобождаване на пазара ще започне от май 2016 г. и ще приключи към края на 2017 г. Тогава битовите потребители ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар.

Схемата, по която ще стане освобождаването, ще бъде написана до края на годината от Световната банка. И сега онези от битовите абонати, които искат, могат да излязат на свободния пазар, но почти няма желаещи.

След освобождаването на пазара свободно ще се договаря само половината от цената на тока - за самата електроенергия. Цената за пренос и достъп до мрежата, както и допълнителните такси за зелена енергия, заводски централи и американските тецове, ще остане регулирана от КЕВР.

Ако битов абонат иска да излезе на свободния пазар още сега, се нуждае от нов електромер, който да измерва потреблението почасово. В момента електромерите измерват общото потребление по две тарифи - дневна и нощна.

Продължението четете тук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168265"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Анoнимен (преди 4 години)
Рейтинг: 7140 | Одобрение: 2785
Община Варна излезе на свободния пазар и договори 40% по - евтин ток за уличното осветление!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама