Важно за всички родители! Глоби за родителите, които не запишат децата си на задължителна предучилищна

23.02.2017 / 12:23 3

Всички детски градини са длъжни да въведат двугодишно предучилищно обучение за децата, които тази година навършват 5 години. Това е заложено в Закона за училищното и предучилищно образование, който влезе в сила в средата на миналата година, каза Ваня Трайкова, експерт по предучилищното образование в просветното министерство, пред БНР. Това ще се извършва и в училищата, в които капацитетът на сградата го позволява:

"Предучилищното образование в училищата се осъществява при едни задължителни изисквания, които трябва да спазва училището, като да осигури подходящата среда за 5- и 6-годишните деца и ако училището не може да я осигури, то няма как да е задължено. Частните детски градини, които са разкрити по реда и условията на закона, както старият закон за народната просвета, така и по новия закон за предучилищното и училищното образование, предоставят също задължителна предучилищна подготовка и те могат да издават съответните документи на децата. Те не са поставени при различни условия."

Родителите, които не запишат децата си на задължителна предучилищна, ще бъдат глобявани между 50 и 150 лева при първо нарушение и до 500 лева при второ.


/24 часаЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Много шум за нищо.Само да попитам кой не праща децата си - ромите .Как ще си платят те - никак.Какво ще им вземат - нищо.Ефекта от цялата работа - никакъв.Ама нали трябва да се симулира дейност приемаме наредби , правилници и прочие за които предварително се знае че няма да има смисъл
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама