"Възраждане" ще нахлуе във ФК във Варна, за да спре филма "Близо": Усещали подтик към педофилия

22.06.2023 / 16:48 7

Кадър Ютуб

"Възраждане" с акция срещу филма "Близо" във Варна

От организацията на Костадинов неясно защо виждат някакъв подтик към педофилия, макар че във филма няма никакви сексуални намеци или отношения.

"Възраждане" планира да възпрепятства прожекцията на филма "Близо" във Фестивалния и конгресен център - Варна.

Събитието, организирано във "Фейсбук", е под надслов "Да защитим децата на Варна - не на педофилската пропаганда!".

Акцията е насрочена за 18.30 часа на 23 юни (петък), половин час преди първата прожекцията на филма в морската столица. Лентата ще бъде показана още пет пъти във Варна, предаде Морето.

"Във Варна педофилия няма да допуснем!

Възраждане-Варна кани своите съмишленици на 23.06.23 от 18:30 пред ФК Варна, където ще защитим децата си от педофилската еднополова секта, която протяга пипалата си към тях!", гласи анонсът към събитието.

"Общинските съветници на Възраждане - Варна търсят за обяснение директора на ФКЦ - Варна защо допуска педофилско съдържание в морската столица", пишат от "Възраждане" - Варна в социалните мрежи.

Припомняме, че преди десетина дни привърженици на "Възраждане" осуетиха прожекцията на филма "Близо" в кино "Одеон" в София.

За филма:

БЛИЗО - Белгия-Нидерландия-Франция, 2022, 105′, цветен, игрален

Режисьор - Лукас Донт

Сценарий - Лукас Донт, Анджело Тийсенс

Оператор - Франк ван ден Еден

Музика - Валентин Хаджадж

В ролите - Еден Дамбрин, Густав Де Веле, Емили Декен, Леа Дрюкер, Кевин Янсенс
 

Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустощителна яснота. Вторият филм на Лукас Донт е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението, се казва в анонса за филма.

Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст.

Филмът не е подходящ за деца, защото съдържа чувство на трагедия и суициден момент,

Само хора с мръсно подсъзнание виждат педофилия и хомосексуални отношения във филма "Близо"

Там изобщо липсват, каквито и да е сексуални отношения.

Абсолютно нищо във филма не насочва в посока хомосексуални отношения.

Защо обаче подсъзнанието на някои хора ги карат да виждат такива?

БНТ направи проверка по темата:

Публикации, в които се твърди, че филм пропагандира хомосексуални отношения между деца и педофилия, набират огромна популярност в социалните мрежи. Обект на коментари е лентата "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт.

Филмът "Близо" е носител на голямата награда на журито на фестивала в Кан за 2022, има номинация за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм. Номиниран е за наградата на публиката LUX 2023, която се присъжда от Европейския парламент. У нас досега е излъчван предимно по фестивали. Престои да тръгне по кината от 23 юни.

И в родината на режисьора - Белгия, и в България филмът е категоризиран е като подходящ за лица над 12 години.

Основното твърдение сред набиращите популярност публикации в социалните мрежи е, че филмът "нормализира и пропагандира хомосексуалните отношения между деца", че "нормализира и пропагандира педофилията" или че просто е "педофилски филм".

Чуха се искания филмът да бъде забранен. Стигна се дори до обществено напрежение, заради което беше отменена планираната му прожекция в кино "Одеон" на 10 юни в рамките на София Прайд Филм Фест 2023.

Скандал между националисти и представители на ЛГБТИ общността заради спряна кинопрожекция

Провалената прожекция все пак се състоя на 15 юни като на втората дата премина спокойно.

Прожекцията на филма "Близо" се състоя тази вечер, след напрежението в събота

Нашата проверка на факти показа, че филмът не съдържа педофилски или открито хомосексуални сцени, а основният фокус в него е насочен не към хомосексуалността, а върху фаталните последствия, които може да има тормозът в училище и стигматизацията*. Вижте защо:

Какво е педофилия?

Според тълковния речник педофилията е болестно състояние, което се изразява със сексуално влечение към деца.

В Наказателния кодекс в раздел “Разврат” е записано, че се наказват със затвор действията с цел възбуда без съвкупление и тези със съвкупление по отношение на малолетни и непълнолетни (чл.150; чл.151).

Затвор е предвиден и за склоняване на лице, ненавършило 14-годишна възраст, да наблюдава или да участва в действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм (чл.155б), както и за самото наблюдение на порнографско представление, в което участва лице, ненавършило 18-годишна възраст (чл.158, ал.5).

Каква история разказва “Близо”?

Филмът проследява историята на 13-годишните момчета Лео и Реми, които са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, прекарват заедно цялото си време в типично момчешки игри, каране на колелета, разговори за мечти.

Във филма има сцени, в които двете момчета спят едно до друго. В тези сцени обаче липсва сексуално общуване, не са поставени и в сексуален контекст.

Факт е, че единият от главните герои категорично твърди, че двамата са най-добри приятели, "като братя" и отрича да има хомосексуални отношения.

Абсолютно нищо във филма не насочва в посока хомосексуални отношения.

Началото на учебната година идва с проблеми за Лео и Реми - тяхното приятелство провокира въпроси сред съучениците им:

"- Мога ли да ви попитам. Вие двамата гаджета ли сте?

- Не, не сме.

- Мисля, че са супер близки приятели.

- Да, много сме близки. Като братя сме, а не...

- Може би ви е трудно да го приемете" (б.а. - за цитата е използван българския превод на филма).

Това е диалогът, който поставя началото на края на приятелството между момчетата. А след още няколко като него идват трагедията и тъгата, които са сред водещите емоции, които провокира лентата.

За кого е подходящ филмът?

Според Закона за филмовата индустрия специална комисия категоризира филмите у нас, в зависимост от тяхното съдържание.

Филмите от категория "А" се препоръчват за деца, "B" са подходящи за всички възрасти, "C" не се препоръчват за деца до 12-годишна възраст, "C+" - не се препоръчват за деца до 14 години, "D" и "D+" се препоръчват за лица над 16 години, а тези с категория "Х" са абсолютно забранени.

Филмът "Близо" е категоризиран в "C". Попитахме кинокритика, преподавател в НАТФИЗ и член на Комисията по категоризиране на филми Красимир Кастелов защо попада в тази категория:

"Двете категории "C" и "C+" са така измислени, въз основа на това, че ако във филма има някакво съдържание - еротично и сексуално, голота или пък има употреба на алкохол, стимуланти, някакви други наркотици, ако има сцени на насилие, този филм не се препоръчва за лица до 12 години и съответно до 14. Защото просто се опасяват, че тези неща могат да увредят психическото здраве на малолетните зрители", обясни той.

Красимир Кастелов каза, че миналата седмица комисията е изгледала филма на белгийския режисьор.

"И просто без никакви колебания му присъдихме категорията "C", макар че няма нито сцени на голота, на сексуален подтекст, на насилие, на наркотици и въпреки всичко ние решихме, че все пак филмът не би бил разбран правилно от по-малки деца, защото в него всичко се завърта около едно самоубийство, самоубийство на дете в подрастваща възраст. А самоубийството е тема, сложна за обяснение и смущаваща децата в ранна възраст", каза той.

Какво казват критиците и експертите?

Анита Димитрова е журналист и кинокритик във вестник "Сега". Смята, че филмът не е подходящ за най-малките, защото в него има чувство на трагедия и суициден момент, който може да нарани по-лабилните натури, но в него няма голота, показна сексуалност или педофилия.

"Близо" е филм за приятелството и за загубата, загубата на невинност, само че не в библейския смисъл. Педофилията е сексуално извращение, което касае интересите на възрастни хора към малолетни. Въобще няма интеракция с възрастни в историята. Няма сексуални сцени, няма голота, няма показни сцени на интимност в сексуалния смисъл. Това е защитено и от рейтинга на филма”, каза Анита Димитрова.

Тя посочи, че само във въображението на зрителя, в зависимост какво очаква той да види и какво иска да си представи, може да се направи извод за сексуалната ориентация на двете момчета.

Христо Христозов е доскорошен програмен директор на Дома на киното и разпространител на независимо европейско арт кино.

"Близо" е филм, в който няма педофилия. Педофилията е психично разстройство и този филм няма нищо общо с това. Това е един много деликатен филм, в който режисьорът Лукас Донт разказва една много вълнуваща история на двама тийнейджъри и тяхното приятелство. Едно приятелство, което е наистина по братски силно, което отключва много интересни реакции у техните приятели, родители и във филма има една загуба, как ние се справяме със загубата, как обществото позволява на нас, хората, да можем да сме тъжни, да сме щастливи, как родителите възпитават своите деца, как се създава едно разбиране, че преди всичко ние, хората, е важно да изпитваме помежду си братска обич", коментира той съдържанието на филма.

Според него лентата не показва сцени на хомосексуални взаимоотношения, а сцени на близост, която може да се види между деца, тийнейджъри, родители и деца.

Красимир Кастелов, кинокритик, преподавател в НАТФИЗ и член на комисията по категоризиране, коментира:

"Каква педофилия, какво говорим? Това е абсолютно нечувано и необяснимо, няма никакъв подтекст дори.

Филмът е за душевната болка, която в много случаи е причинена от неразбирането на околните и тази болка може да скърши, да провокира деяние, което да нарани другия човек, а съответно той ще остане с травма за цял живот. Филмът е за израстването, което е една голяма тема. И за емоционалното израстване", обясни Кастелов.

"Близо" е излъчван в България многократно в рамките на фестивали и в различни кина и градове, но без да провокира недоволство като това пред "Одеон", където течеше програмата на София Прайд Филм Фест.

Стигмите и тормозът в училище. Каква е ситуацията в България?

Насилието може да бъде както физическо, така и психическо. На страницата на УНИЦЕФ е достъпно национално представително изследване по поръчка на УНИЦЕФ за насилието над деца у нас. Изготвено е от Coram International и е проведено в периода 2019 - 2020 година.

Според данните едно на всеки шест деца и млади хора съобщава, че е било подложено на физическо насилие в училище, а най-често извършители са други ученици. Над една трета (35%) от децата и младите хора съобщават, че са били подложени на унижение или обиди в училище. Над 90% от съобщените случаи на преживяно емоционално насилие са извършени от други ученици.

Заключения:

1. Филмът "Близо" разказва за приятелството между две момчета, които казват, че са близки като братя. Въпрос на собствена субективна оценка е дали ще се намери сексуален подтекст в начина, по който е показано, че общуват, но открити сцени, демонстриращи хомосексуализъм, няма.

2. Взаимоотношенията във филма се фокусират по линиите деца - деца, дете - родител. Няма момент с открита еротична близост между деца и възрастни или деца и деца, които да бъдат оприличени на педофилия.

3. Филмът поставя акцент върху социалното изключване и стигмата, които са актуални навсякъде по света, включително и в България, видно от статистиките, отразяващи насилието и тормоза в училище.

*Преди да направи тази проверка на факти авторът на материала присъства на преспрожекцията на "Близо" в кино "Одеон" в София на 16 юни.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
7
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 153862 | Одобрение: 24237
"Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка" филма е за 13 годишни момчета с ИНТИМНА връска а вие идиоти ми разкавате обяснявате че нямало нищо педофилско. браво на копейкина и неговите идиоти.
1
0
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30295 | Одобрение: 5350
Асен Василев да направи нещо ,Кирчо те поне са от стабилна партия и Бойко го подкрепя, ДПС имат традиции с истанбул
4
8
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Мангала копейка и психясъла дружина ,са царе на бунтовете и размириците.Типично подражание на комунистическите терористи.Само не разбрах защо така изведнъж завъртяха гръб и си смъкнаха гащичките в пожа партер пред тиквата и лъжльото петков? Дане би да са прикрити гейчета и да ги е срам да си кажат?
2
9
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 87737 | Одобрение: -9193
Тая измислена пропутинска партия Израждане няма ли най-после да я забранят, а копейкин да отиде където му е мястото - в психиатрията?!? Гняв
Марио Кроненберг
4
8
rakita (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1118 | Одобрение: -202
Абе и вашият вилм който направихте,,ИЗРАЖДАНЕ""скоро ще  се забрани защото не е за гледане!
напред с рогите
4
8
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 87737 | Одобрение: -9193
Тая измислена партия
Марио Кроненберг
3
8
1234567 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
Ваксинираните антиваксъри са прикрити педофили и пълни пе...сти

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама