Вдигаме пенсиите от 1 юли, обяви Денков

11.06.2023 / 11:00 10

Булфото

"Много е трудно, защото първото искане за оставка дойде 4 минути след клетвата на правителството ни. Нека припомним какво щяхме да правим сега, ако не бяхме избрали този кабинет - ще се готвим за избори, ще се чудим как ще организираме бюджета, как ще гарантираме пенсии, заплати..."

Това обяви новият министър-председател на България акад. Николай Денков. В седмицата на клетвата на кабинета "Денков-Габриел" той обясни, че трудностите сплотяват и изрази увер във всеки от министрите, като подчерта, че сега въпросът е всички те да заработят като един отбор, предаде Актуално.

По повод изказването на лидера на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов, че 14 министри били лично посочени от американското посолство, премиерът отговори: "Това са министри, които аз съм предложил, гласувани са от парламента, така че това са министрите на България, а не на нечие посолство. Има политически сили като "Възраждане", които действат на принципа "колкото по-зле за България, толкова по-добре за ръководството ни" с цел да си повишат резултата", обясни академикът. По думите му те са специалисти в своите области, а в момента кабинетът е в процес на окомплектоване на екипите на ведомствата.

"Компромиси по отношение на министрите не е имало", подчерта премиерът. По повод гласуваното удължаване на бюджета и предотвратяване на спиране на плащанията Денков припомни отново, че финансовият министър Асен Василев ще предложи проект за нов бюджет с 3% дефицит. "Министър Василев ме увери, че има средства за увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли. Не се предвижда увеличаване на данъците", припомни отново премиерът. 

Спецов като директор на НАП "Предишният път Спецов успя да осигури 7 милиарда лева повече от планираното в бюджета. Сега отново очакваме да затегне контрола, да спре течовете и да увеличи приходите в хазната. Именно затова атаките към него от различни бизнес интереси ще продължават", каза Денков по повод повторното му назначение за шеф на НАП. "За да бъде назначен определен заместник-министър трябва да се предложи от министъра и ние с Мария Габриел да го одобрим. Търсим стабилност на екипите", подчерта премиерът по повод назначенията на т.нар. втори ешалон във властта.

Относно действията на служебното правителство в деня на клетвата на новоизбрания редовен кабинет, когато премиерът Донев освободи всички свои заместник-министри, новият министър-председател каза: "Не си спомням да е правено такова освобождаване на заместник-министри. Това беше откровен опита за саботаж на работата на правителството ни. Когато имаме служебно правителство, то по дефиниция не е политическо - този акт беше един от поредицата враждебни към нас. Ще го подмина съвсем спокойно, защото част от тези заместник-министри ние ще ги назначим, но това пречи на работата ни. Не беше случайно действие", коментира още Денков.

Премиерът посочи, че именно поради това ще са необходими още дни, в които новите министри да се ориентират с актуалната ситуация в отделните ведомства и намекна за пропуски: "Наред с похвалите за служебното правителство, вече излязоха различни обезпокоителни информации за похарчени стотици милиони левове, които са рискови. Засега получавам информации, че в министерството на земеделието има забавяния", обясни акад. Денков. 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Радостин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 134881 | Одобрение: 5601
Не ги вдигате. Миналата година съобщихте за увеличение най-малко с 12,6 % поради инфлацията, която реално  е 35 %. Намаляте ги  , щото не покриват и половината от обезценяването на лева. 
Всеки да си получи заслуженото !
3
0
kris (преди 11 месеца)
Рейтинг: 346447 | Одобрение: 56322
Вече писах за мишока Денков.....Явно усеща доста голяма подкрепа отзад, за да си позволява лукса да скача с бутонките на Президента.....Торба с пари, обещания и навътре барабар с макарите......! Пълен изрод.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 169284 | Одобрение: 33364
И тази амеба албинос взе да се взема много на сериозно!...Болест Я да разкаже, как се самопроизведе в "академик", едва когато стана министър на образованието... ГнявБолестБолестБолест
5
0
KRISTINCHO (преди 11 месеца)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Жалки мишоци. Не можете да вдигнете ТУЙ, което вече не се вдига. Стига демагогия. Тези 12%  с които уж вдигате пенсиите, не покриват реалната инфлация. Реално пенсионерите стават все по бедни, както и работещите в частни фирми, осигорявани на минимална заплата.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
2
0
maximin (преди 11 месеца)
Рейтинг: 11662 | Одобрение: 2282
Швейцарското правило е 12.6 % !
3
0
skokos (преди 11 месеца)
Рейтинг: 10134 | Одобрение: 1929
На робите се дава колкото да не умрат от глад и да могат до отгледат и изучат децата си, за роби. По кадърните се издигат за надзиратели. Ако започнат да дават повече, робът започва да се мисли за надзирател и системата се сгромолясва. И това не е само за България, такава е западната цивилизация. Тука сме по зле единствено защото сме роби на чужди робовладелци.
2
0
kjk (преди 11 месеца)
Рейтинг: 44384 | Одобрение: 5519
С какво ги вдигате ,с кран или крик, тия пенсии? Моята искам да я увеличите,а не да я вдигате на трупчета!!!Ангелче
3
1
kaka (преди 11 месеца)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Стига популизъм.А заплатите на работещите хора кога,че те са най-важни.Имат бебета ,отглеждат дечица и помагат на същите тези пенсионери /нищо лошо/ ,но са им по нужни тези пари.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама