Вдигат паметник на загиналия пилот Георги Анастасов

19.06.2017 / 17:02 1

В авиобаза “Чайка” на родните ВМС до една година да бъде издигнат бюст-паметник на майор Георги Анастасов.

Това са решили неговите колеги, които ще дарят лични средства, за да реализират идеята си, съобщава "Труд". Анастасов бе командир на вертолет “Пантер”, който падна и се разби в морето на 9 юни т.г. по време на тактическо учение “Черно море-2017” при маневра след артилерийска стрелба по надводна цел. Колегите на загиналия – капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов се спасиха благодарение на самоотвержените действия на техния командир. След изпълнението на бойната задача, отлитайки, вертолетът ударил с витлото си предната мачта на фрегатата “Дръзки” и отрязал от нея около 20 сантиметра.

Машината се отправила към брега, но загубила устойчивост. Командирът преценил, че няма да успеят да стигнат до базата и се е опитал да се върне, за да приводни вертолета по близо до бойния кораб, за да спаси екипажа. Освен това, когато “Пантер” ударил мачтата, той успял да изведе вертолета от критичното състояние, за да не падне върху фрегатата.

Така спасил живота и на нейния екипаж от близо 130 души. Заради тези действия Георги Анастасов бе повишен посмъртно в чин “майор”, а неговите колеги решиха да му издигнат паметник. Военното министерство все още не се е ангажирало с реализация на идеята. Армейските моряци очакват обаче да я подкрепи. Казусът има и чисто административна страна, тъй като за издигане на паметник е необходимо съгласуване и разрешение и от други институции.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
s4 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да, затри 50 милона и сега паметник!? Хора тези 50 милки, ще ги вземат от нас
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама