Вебер със силни думи за България, Шенген и еврозоната

08.11.2018 / 21:40 3

България трябва да се присъедини към Шенген и еврозоната. Това каза водачът на Европейска народна партия за евроизборите догодина Манфред Вебер, цитиран от bTV.

Той събра над 72% от гласовете на тайния вот по време на конгреса на партията в Хелзинки.„Много съм щастлив, че получих подкрепата на толкова много делегати, включително на българските членове на ЕПН. Сега трябва да представим програма за бъдещето на европейския континент. Основното, според мен, е да останем заедно, да не се делим. Едно от най-важните послания за мен – няма втора класа европейци. България трябва да се присъедини към Шенген е еврозоната”, заяви Вебер.

С подкрепата на ключови лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел, победата му беше очаквана. Той се отличава с далеч по-резервирано поведение от втория кандидат – финландецът-полиглот Александър Стуб. За депутатите на конгреса обаче именно Вебер е символ на сигурност.

Вебер отлично познава европейските институции, но му липсва управленски опит. Александър Стуб пък е заемал ключови полотически постове, но му липсваше мощна подкрепа. Двамата демострираха единство днес в ключов момент на вътрешно разединение в ЕНП.

От трибуната на конгреса днес българският премиер Бойко Борисов заяви, че големите предизвикателства в момента пред ЕС са брекзит и Европа на две скорости.

„Ако миграцията не ни раздели и успяхме да се справим, то Европа на 2 скорости ще счупи Европа. И евроскептицизмът в страните от Източна Европа, които са на периферията, ще бъде голям”, заяви премиерът.

В ролята си на водещ кандидат на ЕНП догодина Манфред Вебер ще претендира за един от ключовите постове в Европейския съюз - председател на Европейската комисия.

От 2004 г. ЕК винаги е била ръководена от член на ЕНП. В момента нейните евродепутати, заедно със социалдемократите, представляват мнозинство от 55%. Това вероятно вече няма да е факт след евроизборите догодина и ключовият пост за Манфред Вебер още не е гарантиран.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
меркел (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
даже путкин ден
4
1
макрон (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 с гербаджийските айдуци ще видите шенген на куков ден
3
3
Вебер (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Моят приятел, Борисов успя да ме убеди, да не допускам следователи от чужбина да разследват икономически престъпления против народа си в България, след като ми подари няколко изключително редки страпона за лично ползване с разширени вени и големи брадавици, от които аз останах абсолютно доволен и задоволен и дори бих добавил, че вашата така наречена държава България, ще премине от по високите скорости и няма да има скоро за вас ШЕНГЕН.   
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама