Великобритания и Норвегия изпревариха САЩ с най-големия ветропарк в света: Ще дава ток на 6 милиона души

11.10.2023 / 11:05 3

Кадър Ютуб

Разположена край бреговете на североизточна Англия в Северно море, вятърният парк Dogger Bank - проект, описан като "най-голямата офшорна вятърна ферма в света" произведе първата си мощност.

"Енергията от първата офшорна вятърна турбина вече се предава към националната мрежа на Обединеното кралство посредством преносната система за постоянен ток с високо напрежение на Dogger Bank", се казва в съобщение на компанията, предаде Money.bg .

Проектът се разработва в три фази - A, B и C - и ще има общ капацитет от невероятните 3,6 гигавата, , след като бъде изцяло пуснат в експлоатация. (б.ред. за сравнение толкова е пълния капацитет на 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй при пускането им, в момента работят два с по 1 гигават всеки)

Dogger Bank е съвместно партньорство между компаниите SSE Renewables, Equinor и Vårgrоnn, които притежават съответно дялове от 40%, 40% и 20%.

Equinor е норвежка компания, която е по-известна с производството си на нефт и газ, но участва и в проекти за производство на вятърна енергия като Dogger Bank и Hywind Tampen.

Според изявление на главният изпълнителен директор Алистър Филипс-Дейвис Dogger Bank трябва да "осигури значителен тласък на енергийната сигурност на Обединеното кралство". По думите му на енергийните кризи трябва да се реагира по по такъв начин.

Обединеното кралство има сериозен офшорен вятърен сектор, заради по-благоприятните условия за това. Според Международната търговска администрация на правителството на САЩ характеристики като добра скорост на вятъра, дълга брегова линия и "сравнително плитко морско дъно" са само част от добрите условия за развитие.

Основните офшорни вятърни паркове край Обединеното кралство включват Hornsea 2- съоръжение със 165 турбини, което може да се похвали с капацитет над 1,3 GW. Спред определение на датската компания Orsted това е "най-голямата инсталирана вятърен парк в света".

Компаниите, които си партнират в проекта Dogger Bank многократно са я наричали "най-голямата офшорна вятърна ферма в света", но според изявлението от тази седмица паркът се споменава като "най-голямата в света офшорна вятърна ферма в процес на изграждане".

Това идва да покаже, че още е необходима значителна работа, преди завършването на проекта.

От другата страна на океана САЩ трябва да направят още много, за да настигнат страни като Обединеното кралство.

Но има редица фактори създават предизвикателна среда за развитието на сектора там. Първият офшорен вятърен парк в Америка - Block Island започна търговски операции едва в края на 2016 г., с 30-мегавата капацитет, въпреки че САЩ планират да увеличат капацитета си за офшорна вятърна енергия през следващите години.

През ноември 2021 г. беше направена първата копка на Vineyard Wind 1.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7543 | Одобрение: 1378
Ще си внасяме от там евтина енергия и най-важното, екологична. След години ще се разбере, че не е толкова екологична, ама за сега се радват еврогейците.
3
3
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 145294 | Одобрение: 22954
зелената мафия няма спирачки. интересно ми е само едно къде са природо защитниците??? имате ли идея какво унищожение на морската екосистема представлява построяването на само една такава перка??? това също е опсност за корабоплаването в региона. какво ще стане според вас ако един среден или малак рибарски кораб се блъсне заради буря или лошо време в една такава перка??? ако уцели правилната ще спре тока на цяла англия. и после как се поправят кабели под вода. да не говорим че солената вода е проводник на електричество. 1гигават ще избие доста риба. освен това една таква перка без вятър дърпа 3 киловата на час а това никой не го кзава.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама