Великобритания ще въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи

22.05.2020 / 20:56 0

Британското правителство обяви че от 8 юни ще е в сила двуседмична карантина за всички пристигащи в страната, предаде Би Би Си, цитирано от "Дневник".бг.

Целта е да се овладее разпространението на коронавируса. Пътуващите ще трябва да уведомяват къде ще прекарат карантината си (в хотел, при роднини или приятели), а прилагането ѝ ще става с проверки на случаен принцип. Глобите могат да достигнат 1000 паунда (към момента 2185 лв.).

Изключенията са няколко - шофьори на камиони, сезонни работници и лекари, ангажирани със случаи на COVID-19. Карантината няма да се отнася и за пристигащите от Ирландия.

Властите ще могат да отказват влизане на хора, които не се съобразяват с изискванията и не попълват онлайн формулярите за карантината си.

Авиокомпаниите предупредиха, че карантината би увеличила още повече икономическия натиск върху тях.

Мярката според вътрешния министър Прити Пател ще "намали риска случаи да пресичат границата ни". Според Пател изобщо не става въпрос за "пълно затваряне" на Обединеното кралство. Попитана дали ще са възможни почивки в чужбина тази година (здравният министър по-рано загатна, че отговорът може да е "не"), тя каза: "Искаме да избегнем втора вълна и това е жизненоважно."

Засега няма да се въвеждат т. нар. въздушни мостове - споразумения със страни с ниски нива на зараза, които да направят възможно пътуването без карантина. Това решение ще се преразглежда през три седмици.

Великобритания все още не успява да ограничи новите случаи - по няколко хиляди дневно - нито починалите за ден (днес 351). Би Би Си обаче отбелязва, че "Даунинг стрийт" не успява да обясни защо въвежда карантината сега. Правителството твърди, че ако това се бе случило в началото на пандемията, нямаше да е от полза. Ограничения бяха въведени само за връщащи се от Ухан и от Италия."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама