Великобритания спаси своето пени

17.03.2018 / 02:02 2

Британците може да си отдъхнат: пенито остава. Правителството на Великобритания имаше план да се отърве от монетите от 1 и 2 пенса, но благотворителните организации, страхувайки се, че ще загубят голям източник на приходи, и някои медии разкритикуваха остро идеята и министърът на финансите Филип Хамънд даде назаден.

Подопечното му ведомство смята, че най-малките по стойност монети вече нямат финансова логика. 60% от монетите от 1 и 2 пенса се използват само веднъж, казват оттам, а в 8% от случаите те биват просто изхвърляни.

Всяка година Великобритания трябва да произвежда над 500 милиона монети, за да отговори на изчезването му и за да ги запази в циркулация. Сегашното пени бе представено през 1971 година.

Идеята за премахването на най-дребните монети не е нова. Още през 1990 година това направи Нова Зеландия, като премахна монетите от 1 и 2 цента. Австралия последва хода през 1992, а през 2012 година същото направи Канада.

Последният случай, в който Великобритания премахна монета, бе през 1984 година, когато имаше половин пени. Инфлацията обаче го обезцени до такава степен, че вече струваше повече да бъде произведено, отколкото може да се закупи с него./ money.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3379 | Одобрение: 1414
На снимката монетите са на САЩ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама