Великобритания спаси своето пени

17.03.2018 / 02:02 2

Британците може да си отдъхнат: пенито остава. Правителството на Великобритания имаше план да се отърве от монетите от 1 и 2 пенса, но благотворителните организации, страхувайки се, че ще загубят голям източник на приходи, и някои медии разкритикуваха остро идеята и министърът на финансите Филип Хамънд даде назаден.

Подопечното му ведомство смята, че най-малките по стойност монети вече нямат финансова логика. 60% от монетите от 1 и 2 пенса се използват само веднъж, казват оттам, а в 8% от случаите те биват просто изхвърляни.

Всяка година Великобритания трябва да произвежда над 500 милиона монети, за да отговори на изчезването му и за да ги запази в циркулация. Сегашното пени бе представено през 1971 година.

Идеята за премахването на най-дребните монети не е нова. Още през 1990 година това направи Нова Зеландия, като премахна монетите от 1 и 2 цента. Австралия последва хода през 1992, а през 2012 година същото направи Канада.

Последният случай, в който Великобритания премахна монета, бе през 1984 година, когато имаше половин пени. Инфлацията обаче го обезцени до такава степен, че вече струваше повече да бъде произведено, отколкото може да се закупи с него./ money.bg"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
стефан (преди 2 години)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
На снимката монетите са на САЩ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама