Велизар Енчев: Ние не сме парламентарна република, а премиерска

19.07.2019 / 10:22 6

Ние не сме парламентарна република, а премиерска. НС беше взело решението, плащането на 8-те самолета F-16 да бъде разсрочено. Това показва липсата на парламентаризъм в България. Премиерът решава еднолично всичко. Това заяви бившият дипломат и депутат Велизар Енчев в ефира на БТВ, цитиран от Novini.bg.

Думите му са по повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, че изтребителите F-16 ще бъдат платени наведнъж.

„Министър-председателят се хвали с нещо, което не е негова заслуга. Това негово решение показва липсата на парламентаризъм в България. След всички дебати, които се водят в парламента са от пусто в празно, след като един човек решава еднолично. Тази сделка е пример за жертва на националите интереси в името на геополитическа ориентация”, посочи Енчев.

Бившият дипломат коментира напрежението между София и Скопие по оста „Гоце Делчев” и негативната реакция на западните ни съседи на определението северномакедонци от премиера Борисов.

„Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение”, каза бившият народен представител и показа Преспанското споразумение. По думите му там пише, че те са „македонци” или „граждани на Република Македония”, а не северномакедонци, но ние не сме страна по този договор, за да се преувеличават думите на българския премиер.

Велизар Енчев донесе редица книги в студиото на „Тази сутрин”, като по думите му те са доказателство за проваления Договор за добросъседство между България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г.

„Този договор е само във вреда на България, защото ние признахме един измислен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник – на която и страница да отворите, ще разберете абсурда, което не влиза в рамките на договора и няма да бъде изтеглено от употреба. Това е да обясняваш една дума със същата дума”, каза дипломатът.

Бившият народен представител показа още една книга – История на македонския народ, академично издание, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка.

„100% преписана и присвоена българска история. Питам председателя на комисията проф. Ангел Димитров – подобни издания влизат ли в обсега на тази комисия. Ние не знаем конкретно какво е договорено, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил”, заяви Енчев.

Третата книга, която показа дипломатът беше книга на поета Никола Вапцаров, преведена на македонски език. „Това е вулгаризиране на българската литература и история”, допълни Велизар Енчев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
варна варна (преди 4 години)
Рейтинг: 555 | Одобрение: 90
Прав е Енчев!
22
16
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 351357 | Одобрение: 57522
Ако Хан Аспарух, Хан Крум, Левски, Ботев, Караджата можеха да видят какво става в днешна БЪлгария, щяха да се въртят като пумпали в гробовете си.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
15
2
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 154082 | Одобрение: 24267
ако беше демокрация цветанов манолев цачева банов и компания щяха да са в затвора не да ни оправляват.
11
4
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 154082 | Одобрение: 24267
никаква република не сме а най обикновена диктатура
15
12
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
ЕНЧЕВ ..А КОЙ ТВЪРДИ ,ЧЕ СМЕ РЕПУБЛИКА..ТЕ ТАКОВА ПОНЯТИЕ ЗА ТЕРИТОРИЯТА ..НЕМА..Изплезване:devil::alien:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама