Ветеринарен експерт: Българинът е недисциплиниран към мерките срещу чумата

08.08.2019 / 17:45 3

Снимка Булфото

Българинът е недисциплиниран по отношение на мерките, които трябва да се взимат спрямо африканската чума, смята директорът на Централния научноизследователски ветеринарен институт, проф. Паскал Желязков. "Всеки гледа той да е добре, а не обществото. Така не се води борба с чумата", коментира Желязков пред "Блиц".

"Вярно е, че от два месеца се взимат по-сериозни мерки. Но независимо от документите, които съставя Националната служба, ако няма подкрепа от всички институции в държавата, не бихме могли да се справим", апелира той.

По повод критиките към БАБХ експертът не се съгласи с довода, че агенцията сама няма как да се справи със заразата, защото не може служителите й да влизат по къщите на хората. "Какво може да направи БАБХ?! Институцията може само да разпореди на своите инспектори да минават, но те не могат да влизат в домовете на хората, ако не са пратени от полиция или кметството. В тази насока службата няма какво да направи. Това заболяване е едно предизвикателство пред обществото и пред държавата. Ако всички не са мобилизирани за борбата с чумата, няма как да стане.", коментира ветеринарният експерт.

Той припомни, че у нас няма как службата да предприеме нещо преди да има специална заповед на министъра на земеделието. "Ако в доклада на ведомството няма разпореждане на министъра, ние няма какво да направим. Нито можем да спираме коли по пътя, нито можем да влизаме в дворовете на хората", обясни професорът.

"Така е устроена нашата служба, че преди имаше ветеринарни участъци, в които един ветеринарен лекар отговаряше за няколко села и той знаеше всичко, което се случва там. Сега хората, които се занимават с животни, се грижат повече за личния си интерес, отколкото за обществения", категоричен е Желязков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
Кико (преди 4 месеца)
Рейтинг: 21 | Одобрение: 1
"Всеки гледа той да е добре, а не обществото." - Направи заплатите като на "обществото", та да видим тогава.
24
10
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Бгстанецът е дисциплиниран единствено към лежането, чашката, чифтосването, плюскането и 15-годишното си пушещо корито.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама