Ветеринари: Прясното агнешко е розово на цвят, а яйцата...

07.04.2018 / 09:03 2

На Великден експерти от Българска агенция по безопасност на храните напомнят какво да гледаме, когато купуваме агнешко месо и яйца.

В търговската мрежа агнешкото месо може да бъде предлагано във вариант трупче /цяло агне/, труп на половинка, четвъртинка, също така и в разфасовка, която да е с потребителска опаковка. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без слуз, с приятно бледорозов цвят. Мазнините му са светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опаковка месо, или т. нар. разфасовка, трябва да има етикет. Месото  да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя, и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата трябва да се поиска информация на щанда откъде е закупено месото. 

Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира код на производителя, който показва: първата цифра - начина на отглеждане на носачките, след това - две букви, за българските яйца "BG", и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните. / Марица


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама