Винарска изба „Варна” празнува 12-и рожден ден. Пино Гри и Пино Ноар са вината на 2019 година
Редактор: Недко Петров
e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg
По традиция днес „Винарска изба Варна” отбелязва професионалния си празник - Трифон Зарезан и 12-ия си рожден ден.
Собствениците на избата – Григор Григоров, Цанко Станчев и технологът Тихомир Трифонов, зарязаха лозето, а след това посрещнаха гости от Варна и региона – съмишленици, културтрегери, приятели, партньори и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.
Празникът е и своеобразен начин, избата да представи вината от последната реколта. След като прие многобройни и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и вдигна традиционните за празника тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „Варна” продължава да е утвърдена и предпочитана марка на пазара, кои вина са любими на техните клиенти и какви са перспективите през 2020 година.
---
- Г-н Трифонов, каква беше за вашата изба 2019-а?
- Реколтата през 2019 година беше коренно различна, в сравнение с реколта 2018. Зимата на 2019-а беше суха, без почти никакви валежи, дългата пролет с ниски температури не даде възможност на лозата да започне навреме вегетация, но сухото лято предизвика ускорено зреене на гроздето и по този начин изпревари процеса. Този стресов процес създаде изключително неблагоприятни условия за развитието на растението и плода.
Изправени сме пред много сериозни предизвикателства с липсата на постоянство в климатичните условия. Това ни задължава да създадем такива, че да можем осигурим на лозата балансирано хранене и напояване. Ето защо в последните години инвестирахме в изграждането на напояване в лозовите масиви, за да можем да осигурим необходимата влага в лозята. Това ни помогна в значителна степен и през сухата 2019 година.
- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?
- Климатичните условия се отразиха в различна степен на качеството на отделните сортове грозде. Топлолюбивите успяха да осигурят баланса на ароматните и вкусови вещества, докато на някои сортове им се отрази в обратна посока, което се забелязва в качеството на виното. Може да се отбележи, че тези климатични условия бяха по добри за червените сортове грозде. Високите температури бяха подходящи за натрупване на багрилна материя и по добро зреене на танините в гроздето. Очакват се добри червени вина от тази реколта.
- Кое е виното на 2019 година?
- Струва ми се, че 2019-а е реколта за Пино Гри, Пино Ноар. Вината от тези сортове се откроиха с много интензивен аромат и балансиран вкус. Реколтата от Совиньон блан може би щеше да е пагубна, ако не беше напояването което приложихме, като по този начин осигурихме балансирано влагосъдържание на плода. Така той успя да запази листната си маса, като по този начин предпази гроздето от парещите лъчи на слънцето.
- Кои са предпочитаните вина от вашите клиенти?
- Интересът на консуматорите показва непрекъсната градация през годините. Забелязва се изменение в предпочитанията на клиентите към отделните сортове. Така например значително се засилва консумацията на Ризлинг, забелязва се сорта Грюнер Велтлинер. Като от тези сортове се отбелязва значителен ръст в консумацията в последната година, като измества консумацията на вина от ароматни сортове като Траминер например.
При нас с годините традиционно се оформиха четири асортимента с най-висок рейтинг и интерес от страна на клиентите. Совиньон блан е сорт, към който се проявява най-много интерес в световен мащаб, ние се гордеем, че той реализира най-високи обороти сред нашите вина. Имаме и две розета, които взети съвкупно създават оборот толкова, колкото всички останали бели вина, които произвеждаме. Произвеждаме ги от Санджовезе и Пино ноар с търговско наименование „Блъш“.
Санджовезе е италиански сорт, от който италианците правят великите токсански вина. При нас условията не са добри за токсанско вино, но са перфектни за розови вина от това червено грозде.
Забелязва се засилен СМС - явно там сме улучили формулата на съчетание на вкусовете от участващите във виното три сорта грозде – Сира, Мерло и Санджовезе, които да са в една хармония, в един комплекс.
- Имаше ли вино, с което изненадохте почитателите си?
- За втора година произвеждаме розе от един малко срещан сорт грозде в България – Гренаш. Френски сорт, от който засадихме около 10 дка, малко експериментално, защото не бяхме сигурни как ще му се отразят климатичните условия и морския климат край Варна. За наша радост се получи едно много елегантно вино, изпълнено с финес, което намери един много добър прием сред нашите клиенти.
Също така заинтригувахме публиката с червено вино от Пино Ноар. На съжаление вече втора година не залагаме на производство от това вино, поради факта че гроздето не задоволява нашите критерии като качество за червено вино.
- Към какво ще се стремите през 2020 година, за да продължите да сте актуални на пазара?
- В момента винарната има насаждения, повече отколкото могат да се преработят като грозде в нея, и на мен това ми дава предимство да отбирам най-доброто от реколтата. Достигнали сме един капацитет, който смятаме, че напълно задоволява търсенето на нашите продукти на пазара. Не предвиждаме увеличаване на партидите или увеличаване на производството, защото вероятно вече ще преминем в една по-различна сфера на промишлено винопроизводство. Искаме да спазим това, което сме изградили като стил, като ниво, като внимание към суровината и като внимание към продукта, и да се опитаме да го задържим като качества.
Имаме и някои млади лозови насаждения, които тепърва навлизат в активно плододаване, като Мускат О‘тонел и Врачански Мискет.
- Вашият тост за Трифон Зарезан?
- Напитката вино задължително трябва да присъства на трапезата на всеки българин. Трябва да се гледа на него като лечебно средство и с необходимата доза уважение, както към него, така и към всички които са участвали в създаването му – лозари, винари, а и слънце, земя и вода. Наздраве с лечебни количества!
--
ВИНАРСКА ИЗБА ВАРНА
АДРЕС
Варна, с. Генерал Кантарджиево
ТЕЛЕФОНИ
тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148
sales@varnawinery.eu
office@varnawinery.eu
За резервации на винени дегустации:
winetasting@varnawinery.com
*Реклама
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта