Вирусолог: В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса

26.05.2022 / 11:26 6

Кадър БНТ

Коронавирусът напомня за себе си: "В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период", заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите, свързани с пандемията.

По думите ѝ не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти.
"Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас и до момента доминира вариант ВА2 на Омикрона, сега наблюдаваме ВА4 и ВА5, които са установени още през декември в Южна Африка", допълни проф. Аргирова.

"Вчера се появи съобщението за открито лице с носителство на тези варианти и в Европа – в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространение на отделните варианти, че някъде в началото на септември у нас ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче в никакъв случай няма да бъде нито толкова висока, нито толкова страшна, както досегашните", обеща вирусологът.

Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи,  предупреди проф. Аргирова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
Янка Димовски (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2101 | Одобрение: 376
Това мъжкия Мутафчийски ли е?Айде,стига вече...от самото начало никой не ви вярва...Да,гадно и тежко е когато се разболее човек,но не толкова зле ,колкото го представяте...
3
4
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Баба Еадка свърши парите От политика не разбира и сега седи на сухо
Истината преди всичко
13
2
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Радке, заставаш пред Вируса и той ще се уплаши...
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
4
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 47840 | Одобрение: 9565
Хареса им хранилката и сега глааааааааааааааад!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
7
3
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Това го чух още март в София в няколко болници от все високо поставени лекари.Явно нещо им е харесало на локдауна и пак нещо мъдрят.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама