Вицепремиерът Томислав Дончев: Който не знае как да съкращава в административната реформа, ще получи разпореждане от мен

17.04.2019 / 18:23 8

"Поисках нов икономически модел, защото старият е двигател, който работи с част от капацитета си. Последното десетилетие България произвежда повече, изнася повече."

Това коментира в студиото на "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Голяма част от производствата са с нисък профил - ниски данъци, ниска цена на труда, това е хубаво. Само че, ако следваме този модел, се обричаме доходите да не растат толкова бързо, колкото искаме. Ако искаш да станеш богат, трябва да произвеждаш скъпи неща. Няма как да станеш богат, ако произвеждаш и продаваш евтини неща. Едно е да изнасяш цветни метали, друго е да произвеждаш елементи за машиностроенето, трето е да произвеждаш цветни метали. Съвсем друго е да създаваш автомобил. Там се изисква инженерна мисъл. Това означава, че голяма част от добавената стойност остава тук. Това не е усилие, което може да бъде свършено от държавната администрация. Това усилие трябва да намери отклик в бизнеса. Мениджърите трябва да внедряват нови технологии, има глад на работна ръка. Куп мерки трябва да бъдат предприети от държавата. Тя трябва да финансира иновациите. Разделени са отговорностите между две министерства - на икономиката и на образованието. Всеки финансира различни проекти. Най-важно е да бъдат по-дръзки предприемачите. Не само дигитализацията, а ефективността на работа би могла да бъде превишена. Да се дават например по-високи заплати. 

Електронното правителство няма да се случи с натискане на копче. Нещата са на правилната писта. Отпадат документи, които не са нужни. 

Ще има ли административна реформа. Ако министерствата не са в състояние - те ще получат резпореждания от мен", добави гостът в студиото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
8
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
В чужбина е решен проблеюът с високи субсидии. Тук е неприложимо. Българинът няма да вложи тези пари за стока или земедел технука, а ще ги изпърцуни в кръчмата и по курви. Манталитет, култура, мозък.... няма смисъл да наливаш пари в пробит съд.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
5
1
ПраБългарин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 4924 | Одобрение: 89
Не просто ги конкурират с ниски цени, не може една хлебарница в Софиа да я сравниш с една хлебарница в Пекин. Една е цената, като да поръчаш 1 тон, друга е за 1 контейнер 20 тона, само от тука са с 50 60 % под нашата цена. Търговеца иска да продава, не на всеки му пука за лиента. Какво му пречи да купи от Турция 10 тона краставици с 50 ст по евтини от българските и да ги продаде тука, на по ниски цени. Ще натисне цените надолу на местните производители и лека полека ще ги убие.
2
6
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
Това е така, защото повечето производители са мързеливи и не си пласират стоката сами. И не си защитават интереса. А производители почти няма - селтаците са в градовете, вместо да копаят. Затова се внася всичко - бай Сельо чака да му подарят диплома и да се смята за велик, а не си копае земята.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
5
1
ПраБългарин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 4924 | Одобрение: 89
Търговците в България печелят повече от производителите, дават и по големи заплати, лъжат хората или им слагат големи надценки, не напразно Христос ги е изгонил от храма...Например цените на млякото са жив пример или на доматите, краставиците и др., вече няма български чесъм, само китайски. Така е във всеки един бранш....
1
9
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
" Само че, ако следваме този модел, се обричаме доходите да не растат толкова бързо, колкото искаме. Ако искаш да станеш богат, трябва да произвеждаш скъпи неща. Няма как да станеш богат, ако произвеждаш и продаваш евтини неща." А селските цървули искат да работят като продавачи с 2000 лева заплата! Да оставим и факта, че мозъците им са недоразвити, а моралните им ценности - мъртви!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
8
ПраБългарин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 4924 | Одобрение: 89
Колкото и да са крали не е като тези преди тях (БСП, ДПС, СДС...другите са дребошлъци, но и те са крали покрая тях)
13
9
Bg-Аплодисменти (преди 4 месеца)
Рейтинг: 935 | Одобрение: 535
Празнодумие и нищонеказване, но с голямо неподплатено самочувствие. Има много съвестни чиновници, но ГЕРБ им поставихха за началници безхаберни калинки. Десет години герберастки кражби, корупционни практики и герберастка простотия. Десет пропилени за България години.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама