Вицепремиерът Томислав Дончев: Който не знае как да съкращава в административната реформа, ще получи разпореждане от мен

17.04.2019 / 18:23 8

Редактор: Иван Гошев

e-mail: ivan_goshev_petel.bg@abv.bg

"Поисках нов икономически модел, защото старият е двигател, който работи с част от капацитета си. Последното десетилетие България произвежда повече, изнася повече."

Това коментира в студиото на "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Голяма част от производствата са с нисък профил - ниски данъци, ниска цена на труда, това е хубаво. Само че, ако следваме този модел, се обричаме доходите да не растат толкова бързо, колкото искаме. Ако искаш да станеш богат, трябва да произвеждаш скъпи неща. Няма как да станеш богат, ако произвеждаш и продаваш евтини неща. Едно е да изнасяш цветни метали, друго е да произвеждаш елементи за машиностроенето, трето е да произвеждаш цветни метали. Съвсем друго е да създаваш автомобил. Там се изисква инженерна мисъл. Това означава, че голяма част от добавената стойност остава тук. Това не е усилие, което може да бъде свършено от държавната администрация. Това усилие трябва да намери отклик в бизнеса. Мениджърите трябва да внедряват нови технологии, има глад на работна ръка. Куп мерки трябва да бъдат предприети от държавата. Тя трябва да финансира иновациите. Разделени са отговорностите между две министерства - на икономиката и на образованието. Всеки финансира различни проекти. Най-важно е да бъдат по-дръзки предприемачите. Не само дигитализацията, а ефективността на работа би могла да бъде превишена. Да се дават например по-високи заплати. 

Електронното правителство няма да се случи с натискане на копче. Нещата са на правилната писта. Отпадат документи, които не са нужни. 

Ще има ли административна реформа. Ако министерствата не са в състояние - те ще получат резпореждания от мен", добави гостът в студиото.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
ПраБългарин (преди 5 години)
Рейтинг: 62335 | Одобрение: -28345
Не просто ги конкурират с ниски цени, не може една хлебарница в Софиа да я сравниш с една хлебарница в Пекин. Една е цената, като да поръчаш 1 тон, друга е за 1 контейнер 20 тона, само от тука са с 50 60 % под нашата цена. Търговеца иска да продава, не на всеки му пука за лиента. Какво му пречи да купи от Турция 10 тона краставици с 50 ст по евтини от българските и да ги продаде тука, на по ниски цени. Ще натисне цените надолу на местните производители и лека полека ще ги убие.
5
1
ПраБългарин (преди 5 години)
Рейтинг: 62335 | Одобрение: -28345
Търговците в България печелят повече от производителите, дават и по големи заплати, лъжат хората или им слагат големи надценки, не напразно Христос ги е изгонил от храма...Например цените на млякото са жив пример или на доматите, краставиците и др., вече няма български чесъм, само китайски. Така е във всеки един бранш....
4
8
ПраБългарин (преди 5 години)
Рейтинг: 62335 | Одобрение: -28345
Колкото и да са крали не е като тези преди тях (БСП, ДПС, СДС...другите са дребошлъци, но и те са крали покрая тях)
13
9
Bg-Аплодисменти (преди 5 години)
Рейтинг: 937 | Одобрение: 537
Празнодумие и нищонеказване, но с голямо неподплатено самочувствие. Има много съвестни чиновници, но ГЕРБ им поставихха за началници безхаберни калинки. Десет години герберастки кражби, корупционни практики и герберастка простотия. Десет пропилени за България години.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама