Виждали ли сте нещо толкова прекрасно? Казарма стана оазис в Стара Загора

02.07.2015 / 16:35 5

"Стандарт"

Красив, модерен и функционален. Такъв е паркът, който се строи върху терена на бившите Артилерийски казарми в Стара Загора. В края на май месец миналата година общината получи парцела безвъзмездно от Министерството на отбраната. Нов облик придобива и целият квартал "Казански", където се намира теренът, пише "Стандарт". 

70-декаровият оазис под липите се очаква съвсем скоро да бъде открит. До дни жителите и гостите на града ще могат да се разхладят край най-големия фонтан в Стара Загора. Голяма атракция за деца и родители е минизоопаркът. В парка ще има японско езеро, красиви птици и четири фонтана - три сухи и един стандартен. Кокетните дръвчета и пъстрите сезонни цветя, разположени на 35 000 кв. м тревна площ, превръщат градината в идеално място за разходка на влюбени двойки. Освен кътчета за отмора в парка под липите са предвидени и места за спорт и игри. Дeтcките плoщaдки c плoщ нaд 1000 кв. м oтгoвapят нa нaй-cъвpeмeннитe изиcк-вaния зa бeзoпacнocт. Има и четиpи cпopтни игpищa зa фyтбoл нa мaлки вpaтички, бacкeтбoл, вoлeйбoл, бaдминтoн и тeниc нa кopт. Oбoco-бeни ca двa aлпинeyмa, изгpaдeнa e и oткpитa cцeнa зa пpoвeждaнe нa paзлични пpoяви.

За удобство на всички шофьори, които ще отпочиват и спортуват в новата градина, е предвиден паркинг. Сега Община Стара Загора работи за изграждането на мнoгo-фyнкциoнaлнa зaлa на терена на парка, кoятo да ce пoлзвa зa големи cпopтни cъбития и кyлтypни пpoяви. В момента експертите са на етап обмисляне и осъществяване на проектирането й, а след това ще бъде потърсено и финансиране за осъществяването на идеята. Kмeтът нa Cтapa Зaгopa Живкo Toдopoв e yпълнoмoщeн oт Oбщинcкия cъвeт дa вoди пpeгoвopи c Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa общинa Cтapa Зaгopa дa пpидoбиe и ocтaнaлитe 40 дкa oт общата площ, на която бяха разположени Артилe-pийcките кaзapми. Така паркът ще стане с обща площ над 100 дка - най-големият строен у нас през последните десетилетия. Ще има възможност за поставяне на още атракциони и зони за разходки, а цялостният му облик ще допринесе за по-добрата визия на целия западен район на Стара Загора.

Монтираха 72 кг камбана на Часовниковата кула

Един от символите на Стара Загора ще бъде съживен. На Часовниковата кула в сградата на Централната поща беше монтирана нова камбана.

По молба на кмета на общината Живко Тодоров старозагорското предприятие "Прогрес" АД изработи и дари 72-килограмовата камбана, отговаряща по размери на старата, която от десетилетие бе компрометирана и спираше работата на часовника. Два месеца са били нужни за направата й, уточниха от фирмата. Следва да бъде направена профилактика на часовника, да бъде поставено осветление на циферблата му, за да заработи през юли. Така едно от най-романтичните места за среща в Стара Загора отново ще бъде огласяно от приятен звън на всеки кръгъл час. Старата камбана, от върха на Часовниковата кула, е поставена около 1934 година. Инициативата на кмета на Стара Загора за възстановяването й е от февруари 2014 г. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!              


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
Уйо (преди 5 години)
Рейтинг: 37613 | Одобрение: 8003
Служил съм там. Преди да хвалите проекта, проверете за какво става въпрос. Определено не е добре за заралии, защото в замяна ще им отнемат големия парк край реката в североизточния и край, в близост до Загорка.
2
0
anonim (преди 5 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
Браво! Градовете ни имат нужда от такива места!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама