Вижте историята на големия шампион от Варна! Той сменя по два автобуса и преодоля страха от конете, за да покори върха (снимка и видео)

22.08.2015 / 13:29 2

Той е едва на 15 години, но вече е покорил първите си спортни върхове. Преди месец Велико Великов стана двукратен шампион на конна езда на Спешъл Олимпикс в Лос Анджелис - на обездка и паркур. Талантът се окичи с двата златни медала само след 10 месеца тренировки с три коня.

„През октомври 2014 година ресурсната учителка ме попита дали сме съгласни Велико да започне да се занимава с конен спорт и да се подготвя за участие на Спешъл Олимпикс. Приех, тъй като е с гръбначни изкривявания и ездата може да му помогне да укрепне физически. Тогава изобщо не съм предполагала, че може да постигне успехи. За мен най-важно е здравето му“, каза за petel.bg майката на шампиона Диана.

След като Велико получава безплатно обучение за една година, започва да се занимава с конен спорт под ръководството на Пламен Климов. Специалистът наема малък манеж в „Аспарухово“, който е далеч от стандартите за сериозен спорт.

„Велико от малък обича животните. Включи се в тренировките с голямо желание и хъс, никога не му е тежало, че сменяме по два автобуса три пъти седмично, за да язди“, допълни Диана.

Началото е трудно, но момчето бързо се справя с две предизвикателства. „В първите дни едва се изкачваше по стълбичката, за да се качи на коня. После вече сам отиваше при него в средата на манежа и го яхваше. Трябваше да преодолее и страха от коня. За целта се наложи да тренира със затворени очи, приложих и други прийоми, за да се получи“, разкри Пламен Климов.

Колко добре са се справили двамата, пролича в САЩ, където Велико прави нещо уникално. „В една от дисциплините той е изпреварил втория с 6 точки, а третия – с 10. При двама оценяващи съдии, на които се взема средноаритметичната оценка, е нормално между първия и втория да има една точка разлика, а между първи и третия – две, три. Но цели 10. Това само по себе си говори колко убедително е спечелил Велико“, доволен е Климов, който деликатно отказа да коментира защо не е придружил своя възпитаник в Ел Ей. 

Велико триумфира с кон Сейди и по ирония на съдбата с любимия номер 19, символизиращ датата му на раждане. Шампионът е награден и с три ценни плакета. Първият е от майката на Димитър Бербатов – Маргарита, която също е подготвила за първенството дете с увреждания, а другите два от спортния министър Красен Кралев  и кмета на Варна Иван Портних.

„Благодаря на моите родители и моя треньор, както и за подкрепата на английската фондация „Лумос“ и ръководството на моето училище – Професионална гимназия за дървообработване и горско стопанство „Николай Хайтов“. За мен конния спорт в началото бе хоби, но постепенно се превръща в призвание. Аз обаче най-много искам да продължа да съм добър ученик и да трупам знания. Любимото ми занимание е практиката“, казва Велико.

Сега пред ездача стои следващото предизвикателство – да стане първия българин в конния спорт, участвал на Параолимпийски игри. Има сериозни индикации това да стане още в Рио де Жанейро през септември 2016 година.

„Юристите от федерацията ни по конен спорт вече са дали ход на процедурата. Смята се, че Велико отговаря на всички изисквания, но нека изчакаме месец, за да разберем дали ще получи право да участва в Рио“, признава Климов. Треньорът зарадва своя състезател и с още една добра новина: „След като едногодишното му безплатно обучение привърши, аз ще продължа да тренирам Велико без пари. Това момче е с огромен потенциал и дано го развием докрай.“


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
БГ (преди 8 години)
Рейтинг: 1470 | Одобрение: 635
Супер новина за супер характер! Браво момче!
2
1
Losh (преди 8 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Гордост на България , БРАВО !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама