Вижте каква е причината за драмата с асансьора в Окръжна болница

06.12.2018 / 15:44 4

Снимка Булфото, архив

Според специалистите, предпазното устройство при претоварване на асансьора не се е задействало. Пропадането най-вероятно се дължи на счупена част. Така съоръжението остава без спирачки. Според експертите от Агенцията за метрологичен и технически надзор във Варна счупена част е една от предполагаемите причини за пропадането на асансьора във варненската болница “Света Анна”. Това се е установило при първоначалния оглед . По време на злополуката в асансьора е имало 8 души, които се разминаха без сериозни травми.

Каква е основната причина за инцидента ще стане ясно след изготвянето на съдебно-техническата експертиза, съобщава БНТ. Според специалистите, предпазното устройство при претоварване на асансьора не се е задействало. Пропадането най-вероятно се дължи на счупена част. Така съоръжението остава без спирачки. Ето какво сподели за БНТ Стефан Петков, началник на Регионалния отдел на ИДТН-Североизточна България: Това е един фланец, на който се държи триещата шайба, която движи въжетата на асансьора… въпросът оттам нататък е какво друго има ли, няма ли, защо се е получило това нещо.

Асансьорът е монтиран преди 40 години. Той е българско производство и отговаря на всички стандарти. Експертите са на мнение, че, ако едно съоръжение се поддържа добре, няма значение на колко години е. Всички асансьори, независимо къде са монтирани, срокът на периодичният им преглед е 1 година, те се проверяват всяка година. В Североизточна България има общо около 1 400 асансьори в обществени сгради. По-голямата част от тях са в добро техническо състояние. Когато ние и другите проверяващи забележат нередности, които са опасни за хората или тези, които ги обслужват, спираме съоръжението. Заложен е някакъв срок, в който да се отстрани това несъответствие, и при условие, че се отстрани, асансьорът се пуска, след като бъде проверен отново. Жената, която най-сериозно пострада при инцидента, все още е в болница. Състоянието ѝ е стабилно.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Пълна мизерия (преди 3 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Как може 40 годишен асансьор да е законен?
1
1
big (преди 3 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи са две предполагаемите причини: несработило претоварващо устройсто и счупена част от спирачката. Най-вероятно ще има 3 и 4-та причина. Асансьора е стар, ремонта - скъп, резервни части трудно се намират, но истината е, че при тях всичко може да се подмени или модифицира и годините нямат такова значение. Работата опира до поддържащата фирма: некачествена и некомпетентна поддръжка.  
2
0
789 (преди 3 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ами ако си знаят, как са направили сертифицирането, разбираем е стремежа да прехвърлят топката на фирмата по подръжка.
8
1
честно (преди 3 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Колкото пъти ми се е налагало до ползвам точно тези асансьори в Св.Анна, винаги е било с едно на ум! Толкова са амортизирани. Толкова са допотопни. Толкова са опасни, че е цяло чудо, че инцидента се е разминал без жертви. Колкото и да няма пари тази и която и да е болница не може да се допуска подобно безотговорно отношение към съоръжение, което се ползва денонощно.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама