Вижте на картата дали домът ви попада в Синята зона във Варна!

26.07.2015 / 11:29 20

Около 8 хил. ще бъдат местата в зоната

Синята зона във Варна може да генерира печалба от 10 млн. лева за 5 години, ако бъде въведена в целия й обхват, предложен от консултанта "Мотт Макдоналд". Анализът на английската фирма, която беше избрана с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие, предвижда паркирането да стане платено първо в идеалния център, а всяка следваща година границите да бъдат разширявани. Това обясни пред Дарик управителят на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов, който добави, че обхватът и таксите ще бъдат окончателно уточнени след обществено обсъждане и решение на Общинския съвет.

Между 3200 и 3500 ще бъдат паркоместата в първия район, от който ще стартира синята зона. Той обхваща карето между ЖП гарата, Червения площад, булевардите "Мария Луиза" и "Христо Ботев" до Полиграфията, улица "Александър Дякович" и бул. "Приморски". Предложението на консултанта е шофьорите да плащат по 1 лев за час престой, като максималният е до 3 или 4 часа. Живущите в района ще плащат месечно по 10 лева за един автомобил, а за втори сумата ще бъде значително по-висока. За фирмени автомобили таксата ще бъде 150 лева на месец или 300 лева за служебен абонамент.

"Съветът на консултанта е цените да се увеличават или да се намали престоят, ако капацитетът на синята зона бъде запълнен", каза Младен Иванов. Според него платеното паркиране ще разреши проблема с колите по тротоарите, както е станало след въвеждането му в центъра на Бургас.

Вторият район, за който "Мотт Макдоналд" предлагат поетапно въвеждане на синя зона, е в участъкът между Морското училище и Колхозния пазар под улиците "Битоля" и "Пирин". Там могат да бъдат обособени 5000 места. Цените ще бъдат същите или по-ниски от паркирането в идеалния център. Третият район стига чак до стадион "Спартак".

63% от варненци одобряват платеното паркиране в центъра на града. Това е показало изготвеното към анализа проучване, което е обхванало около 1000 души. Синята зона реално може да стартира най-рано в началото на другата година. В следващите дни се очаква Община Варна да обяви обществена поръчка за избор на софтуер за таксуване, като процедурата ще отнеме няколко месеца.

Около 12 000 лева е месечната печалба от паркинг автоматите, които се намират на няколко места в града - на булевард "Чаталджа" и на улиците "Цар Асен", "Русе" и "Преслав". Капацитетът на обособените там мини сини зони е за общо около 180 коли.

Средно 40 коли на ден репатрират двата "паяка" във Варна. Техните инструкции са да вдигат най-пречещите на движението и на автобусите на градския транспорт коли, а такива по думите на Иванов има в целия център и особено на бул. "Съборни", улиците "Русе" и "Цар Асен", около басейн "Приморски", както и на бул. "Приморски" в района на Летния театър. През уикендите "паяците" ще следят за неправилно паркирани коли по крайбрежната алея.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
varna (преди 5 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
[url=https://www.skylom.com/marconi2]https://www.skylom.com/marconi2[/url]
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
5
2
Losh (преди 8 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Това е една малка постановка за синя зона в Варна , до няколко години синята зона ще бъде 3 пъти по голяма от това което е описано на картата . . . 
2
2
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
нищо не е таман http://rodinabg.com/readarticle.php?id=8553
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
6
0
varna (преди 8 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Posle Kamenar
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама