Влезе в сила първата осъдителна присъда за тероризъм

14.03.2018 / 20:00 3

За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда за тероризъм. На 2 години и половина лишаване от свобода ефективно е осъден Иван Захариев, известен с псевдонима Джон терориста, информира БГНЕС.

 

"Присъдата е от Апелативен съд – няма протест и няма жалба. Присъдата влиза в сила. До момента това е първата влязла в сила присъда за тероризъм у нас", заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев. 

Припомняме, че през юни 2017 г. Специализираният наказателен съд осъди на 4 години лишаване от свобода Иван Захариев.  Захариев е български и австралийски гражданин. Той е роден в град Ханой, Виетнам. Той бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. 

Неговите действия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад. Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. 

За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В периода от юли до август 2016 г. Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников". 

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ /"Ислямска държава" - бел.ред./, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията. При изследване на skype комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Николай Николов (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Явно се извърлихте, другари съдии. Или да го кажа като известната реплика от Кавказка пленница , преиначено малко: "Българският съд - най хуманният съд в света !" Този нещастник е син на дългогодишния представител на България във ФАО, ако разбира се някоя тъпа глава е чувала какво е това. След заминаването  на Светльо Захариев в Австралия, не съм чувал с какво се занимава, защото последните ми информации са , че жена му е рускиня и големият му син е отпрашил някъде натам. Доколкото разбрах , той взел че починал междувременно, докато трае процеса. Познавам го много добре и не бих могъл дори да помисля , че ще възпитава това хайванче с виетнамска кръв на такова, а и не виждам никакви доказателства от това което пишете.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПЪРВАТА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ДРУГИЯ ПЪТ!!!! АМИ ПРО ТУРСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ ПРИ СОЦИАЛИЗМА?????????????? А ЗАЩО ПУСНАХТЕ АХМЕД МУСА ПОД ГАРАНЦИЯ, А ПРОКУРВАТУРО????
5
1
БАЙ ХОЙ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
журналя , я напишете на таблетчетата си "гара Буново "!!!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама