Внимание! Нова схема за кражба на профили във Фейсбук! Сменят ти името, но ползват снимките ти

07.08.2015 / 15:44 4

Нова злоупотреба с лични данни върлува във Фейсбук.

При нея се използват профилни снимки на участници в социалната мрежа, като обаче се сменя името на собственика на профила.

Новото име е почти същото като на оригинала, но с няколко сменени букви. След това от този фалшив профил се изпращат покани за приятелство на приятелите на собственика на оригиналния профил.

Разчита се, че хората, които познават човека, ще приемат приятелството му автоматично. Някои участници в социалната мрежа, особено публични и известни личности, имат повече от един профил и измамниците разчитат точно на това. 
Ако приемеш новото фалшиво приятелство, много бързо получаваш съобшение, в което има линкове към сайт, който предлага кредити. Най-добрият вариант е те изобщо да не се отварят, защото не е ясно каква вреда могат да донесат.

По този пострада известна варненска журналистка. Когато се върнала от пътуване, тя заварила профила си сменен. Най-много се ядосала, че са използвали снимки на детето й. Разбрала, че става нещо още преди да отвори компютъра, защото някои от приятелите й започнали да звънят и да я питат какво става. Други обаче помислили, че профилът е истински. 
Хората веднага са докладвали за злоупотребата по начините, предложени от Фейсбук. Проблемът най-вероатно вече е отстранен. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Тъпи мисирки сте (преди 6 години)
Рейтинг: 141 | Одобрение: 11
Това което описвате, не е кражба на профил. Кражба може да стане, само ако други хора се сдобият с паролата ви. Това, което описвате е обикновено създаване на профил. Всеки има право да си създаде профил, напр. "Smehorii", "Дружество за правата на пингвините", "Хан Аспарух" и др.
1
0
khm (преди 6 години)
Рейтинг: 43161 | Одобрение: 16296
Да му мисли, който има регистрация там...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik