Внимание: Oпасен бъг в Google Chrome заплашва сигурността ви (ВИДЕО)

23.01.2014 / 20:00 0

econ.bg

Гласовите команди са елемент, който неминуемо ще влезе в ежедневието на всеки един от нас, разполагащ с компютър, смартфон, таблет и въобще всеки модерен къс електроника.

Сигурността при въпросния елемент обаче все още е твърде далеч от желаното ниво. В случая говорим за продукт от калибъра на Google Chrome, който ежедневно е използван от десетки милиони потребители.

Читател на Gizmodo, работещ като уеб разработчик, е открил фатална пробойна в последната версия на браузъра, която потенциално позволява на всеки един сайт да подслушва какво говорите пред компютъра, или устройството, което използвате.

Почти всички злонамерени сайтове автоматично включват вашия микрофон (практически почти всеки сайт може да го стори), съответно и гласовите команди на Google Chrome.

Проблемът, колкото и простичък да изглежда, се състои във факта, че дори да затворите злонамерения сайт, то той ще продължи да поддържа микрофона ви жив (например посредством изскачаща реклама) и да продължи да ви подслушва, поне докато не затворите браузъра изцяло.

Споменатият бъг е във версиите на Chrome от месеци, а читателят на Gizmodo вече е съобщил за проблема на Google. Месеци по-късно обаче, проблемът все още е наличен в последните версии на браузъра.

Единствената добра новина в случая е, че ще трябва предварително да сте включили гласовото разпознаване с Google Chrome, преди злонамерени сайтове да могат да се възползват от пробойната.

С други думи преди да бъде оправена въпросната, е редно да активирате микрофона си само на добре известни сайтове, с проверена репутация. Или въобще да не говорите, когато използвате Chrome.

На ход (от няколко месеца) е Google…


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама