Внимание, отровни миди! Ето как да изберем безопасния морски деликатес

16.05.2022 / 05:10 0

снимки: Black Sea Shells

Мидите са любим морски деликатес за българите в последните години. Защо? Причината е  култивираната продукция на мидените ферми. Тя е чиста, вкусна и доказано безопасна с всички сертификати и документи за контрол на качеството. Това дава увереност на обикновените клиенти и кулинарните майстори да творят вкуснотии и да пробват различни рецепти.

Черноморската черна мида наистина има изключителни вкусови качества, които превъзхождат тези на мидите от Гърция и от други европейски държави. Това обаче се отнася само до култивираната продукция.

За съжаление, на пазара в момента се продават миди, добити чрез тралене, които според експертите не само са опасни, но направо не са годни за консумация. Въпреки опитите на държавните органи да спрат продажбата им, ресурса на държавата не стига, за да спре изцяло разпространението на този продукт, който често предизвиква отравяния.

Единственият сигурен начин да се избегнат отровните миди е да се повиши културата на потребителите и те да се научат да отличават добрата от вредната продукция, заявява Найден Станев, управител на Black Sea Shells, фирмата, която има най-голяма роля за налагането на култивирания морски деликатес в менюто на ресторантите и българските домове.

Тралената мида всъщност изглежда по-привлекателна за неподготвения клиент, коментира експертът. Тя е по-едра от култивирана, има по-твърда и по-тъмна черупка. Има и друга уловка – цената им е по-ниска, което в днешните трудни времена винаги има значение.

В пробите от извадените с трал миди са открити вибрио холера и други вредни бактерии, както и различни токсини. Част от тях идват от водите срещу делтата на Дунав в акваторията на Румъния, които са всеизвестни със своята замърсеност. Нелегално извадените миди понякога се оставят за „почистване“ във Варненския канал, станал прословут преди време с изливането на фекални води. Така черупките им стават по-примамливи за клиента, но съдържанието им може да се определи само с една дума – отрова, обясни Станев.

Култивираните миди се отглеждат в най-чистите води и подлежат на стриктен контрол. Те се предлагат сертифицирани и етикетирани. Клиентът лесно може да се ориентира какво да купи.

Безопасните и вкусни миди са по-дребни, а черупката им е по-нежна. Те винаги са придружени и с ясно означение на производителя им.

За съжаление, съотношението на продаваните нелегални тралени миди спрямо култивираните у нас в момента е 5 към 2. По-неприятното е, че вредните миди също успяват да се сдобият с някакви документи, които уж гарантират някакво качество, обясни Найден Станев от Black Sea Shells.

Най-ефективният начин да се спре наплива на тралените миди е  да се наложи забрана за улова на дива черна мида от Министерството на земеделието и храните, но това е трудно, обясни експертът. „Издават се разрешения за улов за добив на черупчести за производство на костно брашно. За съжаление съвестта на рибарите не е на високо ниво, печалбарството е на първо място, а здравето на хората – второстепенно. Още по-неприятно е отношението на собствениците на заведения, които цинично заявяват: „Аз миди не ям, ядат ги клиентите“, разказа Найден Станев.

Управителят на Black Sea Shells подчерта, че в последните години производителите на култивирани миди са спечелили доверието на българските клиенти. Сега обаче виждат как тече обратният процес. Заради буквално престъпната конкуренция на траловете, случаите на отравяния стават все по-чести, а любителите на морска храна започват да гледат с недоверие към мидите.

Затова е важно клиентите сами да си помогнат, като се научат да различават култивираните миди от тралените. Това не е толкова трудно. Нека повторим – безопасните култивирани миди са по-малки по размер, с по-крехка черупка и освен това са придружени с указания къде и от коя фирма са произведени. Избирайте само тях!

*публикация

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама