Внимание, варненци! "Солени" глоби, ако не направите паспорт на сградата до края на годината

29.10.2014 / 10:43 28

Глоба и акт по Закона за устройство на територията (ЗУТ) грозят собствениците на сгради първа, втора и трета категория, които не направят технически паспорти на строежите си до края на годината, информираха от район "Одесос", съобщи "Черно море". До 31 декември т.г. изтича срокът за изготвяне. Как и в какви срокове се съставят паспортите, се описва в нарочна наредба от 2006-а и в тази връзка е издадена заповед на кмета на община Варна, уточниха от местната администрация.

За съставяне на техническия паспорт е необходимо обследване за установяване на техническите характеристики на сградата. То се извършва само от правоспособни лица с пълна проектантска правоспособност въз основа на договор за възлагане със собствениците или упълномощен техен представител. Това са най-често фирми за строителен надзор. След приключване на обследването възложителят (собственикът) приема с протокол доклада от изследването и съставения технически паспорт.

Очаква се паспортизацията да предизвика огромен проблем не само във Варна, но и в цялата страна. Проверка на в. “Черно море” показа, че по-малко от 5% от сградите в морския град разполагат с подобни документи или са започнали процедура по подготвянето им. Самата община Варна няма да може да изпълни изискванията на Закона за паспортизация на собственото си имущество в указания срок до края на годината.

Инвестицията, която трябва да плати всяко едно домакинство, е в размер на около 250 лв. в зависимост от сградата. 

Техническият паспорт може да бъде възложен на консултантски (надзорни) фирми и се изготвя в два екземпляра на хартиен носител, подписани от съставителя, както и на магнитен носител, един екземпляр за възложителя и един за органа, който го регистрира. Възложителят предоставя заверено копие от регистрирания технически паспорт на строежа и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В раздел на техническия паспорт са предвидени сроковете за извършване на основните и текущите ремонти на строежа. Задължението за поддържане на безопасната експлоатация на строежа в съответствие с действащите нормативни актове е на собствениците. Те трябва да съставят график за изпълнение на посочените в техническия паспорт мерки. В случай на съсобственост на строежа собствениците възлагат с договор съставянето на техническия паспорт.

Техническият паспорт се регистрира в районната администрация по местонахождение на строежа. Един екземпляр се връща на възложителя, а другият заедно с магнитния носител остава в общинската администрация.

В случай, че собствениците не предприемат действия по съставянето на технически паспорт на сградата и не го регистрират в срока, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение съгласно чл. 232, ал. 9 от ЗУТ, който гласи: „Наказва се с глоба от 100-300 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, възложител на строеж, който не възложи съставянето на технически паспорт в сроковете от наредбата".

Сроковете за изготвяне на технически паспорт на строежи четвърта категория е 31 декември 2016-а, а за пета категория - 31 декември 2018 г.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
0
kaish (преди 5 години)
Рейтинг: 597 | Одобрение: 202
Да го духат всички, аз пари за паспорти немам, безработен съм, социално слаб, вегетарианец, страдам от уши(глух съм) и от задух(астма), като малък ме ритна кон и ще декларирам, че съм циганин(ром-бял(атлантик)). Освен това аз имам паспорт, имам и нотариален акт за апартамента имам и акт16. Паспорт на сградата не знам, аз отговарям за моя апартамент, за друго търсете строителят(Той блока е стар, от комунизма), ако не го намерите(строителят) търсете Бат Сали.
Нищо не е сигурно докато запее каишът.
49
7
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 74385 | Одобрение: 36255
Нов начин за ограбване на народа. Благодарим ви ГЕРБ
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама