Военният министър: Имаме готовност да изпратим на границата над 1000 войници с техника

18.08.2021 / 10:58 2

кадър новини.бг

Военното министерство има възможност да изпрати при необходимост над 1000 войници с техника на границата ни с Турция, за да ни бранят от мигрантския наплив, който се очаква. Това съобщи в ефира на бТВ военният министър Георги Панайотов.

Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за противодействие на мигрантска вълна както по протежение на границата с Турция, така и по протежение на границата с Гърция. Това каза за bTV министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той допълни, че през август тези планове са били прегледани, за да се провери готовността на армията да ги изпълнява.

Такава готовност е потвърдена и имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с бежанската криза, допълни той.

Военният министър заяви, че по информация, която има от вчерашния КСНС, центровете за бежанците имат капацитет, но се запълват бързо. Той предполага, че може да се наложи да се отворят нови, но очакват бежанската вълна да ескалира.

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, ние там нямаме военнослужещи.

„Имаме български граждани, които са цивилни контрактори на територията на Афганистан, и продължаваме да получаваме информация колко са те. Част от тях вече са изведени от територията на Афганистан”.

„Участието ни в мисията на НАТО е безценен опит за българските въоръжени сили, защото далеч от родината те изпълняваха задачи по отбрана на територията на България, колкото и странно да звучи. Опитът им се споделя с техните колеги, които са тук и не са били на мисии. Оперативна съвместимост, изпълнение на задачи в различни климатични условия и културна среда. Българската армия не загуби нито един военнослужещ по време на нашето присъствие там за 20 години”, допълни министърът.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20606 | Одобрение: 4621
Гранична полиция вместо да седят по сенките да идат и те! Седят само и отчитат дейност! Да слагат картонени модели на танкове край границата ако се налага и картонени войници ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
0
0
Свободен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2261 | Одобрение: 196
Ама то имаме ли 1000 войници Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама