Военният министър: Страната ни не може да си прибере самолет заради военните действия в Украйна

08.01.2023 / 19:46 2

кадър бТВ

Страната ни не може да си прибере самолет заради военните действия в Украйна. Ан-30 бил изпратен за ремонт самолет Ан-30 преди настъпването на войната. Това обясни служебнят министър на отбраната Димитър Стоянов. Самолетът не е засегнат от продължаващите действия, но и не може да бъде върнат.

Самолетът е в Украйна от януари 2021 година. По договора с украинската компания машината и двигателите трябваше да преминат през капитален ремонт. Очакванията са след ремонта експлоатацията на произведения през 1975 година да продължи 7 години или 4000 часа. България е платила около 6 милиона и 130 хил. лева без ДДС. Но след войната в Украйна въпросът за връщането на машината стана проблематичен. По време на посещението си в Украйна преди празниците служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. Решение обаче още няма.

„Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са, грубо казано, неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск. Нашите инвестиции там са гарантирани от украинската страна. Въпреки тяхното желание тези гаранции да бъдат опростени бяхме категорични в министерството на отбраната, че такива гаранции няма как да не бъдат сключени, за да бъде защитен финансовият интерес на България“, каза Стоянов пред БНР.

Самолетът се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”.  Държавите можеха извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. САЩ и Русия обаче напуснаха договора последователно през 2020 и 2021 година.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
6
Серж (преди 4 месеца)
Рейтинг: 96881 | Одобрение: 16281
О! Това е нашият "пощаджия" от Балкан.Ухилен Всяка сутрин носеше вестниците за РЕП-овете на пощата. После ни го взеха военните защото е конструиран за самолет - топограф. Прави топографски снимки и от тях чертаят карти. Но по принцип на антоновките им правеха КВР-то в Ростов. Явно този са го пратили в някой ВРАЗ в Украйна...Той е толкова стара машина, та дори и да не ни го върнат...Няма зарар...Ухилен
7
7
makeo (преди 4 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
Е как така бе, попикан евроатлантико?!? Нал великото НАТО и мощния Еврогейски съюз е зад гърба ви..... па и коравия президентин на Украйна ви е приятел. Вие един калпав самолет не можете да приберете! Ма що така бе, гусин надупен смешен военен министър?!?! За посмешище и потрес сте, ебалници! И ти, ти началника ти Радеф, и всички помияри в Ненародното събрание! Виж се в огледалото къв смешник и свиркаджия си! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама