Военноморското училище във Варна празнува 138 години от основаването си (снимки)

09.01.2019 / 14:45 6

Снимки: Булфото

Днес с военен ритуал и награждаване на курсанти, студенти и служители отбелязаха рождения ден на училището. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България, съобщава "Булфото".

Основите му са поставени преди 138 години в град Русе. Именно там на 9 януари 1881 година се формира Морско училище по разпореждане на Военното министерство на Княжество България.

За инициатор за създаването на учебното заведение се посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, завеждащ тогавашните ВМС на страната. Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 година. През 1954 г. учебното заведение се нанася в сегашния учебен комплекс на ул. „Васил Друмев“ № 73.

С Указ на Президиума на Народното събрание от 1956 г. то получава статут на висше инженерно морско училище и е преименувано на Висше народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 1960 г. то е вписано в регистрите на Международната морска организация (IMO) към ООН, с което се признават дипломите на възпитаниците му пред всички корабособственици по света. От 1991 г. названието му вече е Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
дедо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Жалко ,че носи името на болшевишки терорист и предател!
3
0
МОРЯКА (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ХАХАХАХОХОХОХОХО..... Аве това чучело дето приема строя офицер ли е. Като го гледам какъв тюфлек е - май Морското отдавна е свършило. Боже боже докъде стигна това "ЕЛИТНО" УЧИЛИЩЕ. 
2
0
МЕДНИЯ (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Беше ВВМУ а сега е ЕТ- "Б.Медникаров". Обърнаха го на печалбарство само. От 15г. кадрите им не ги искат никъде по фирмите.Най кадърните им преподаватели избягаха в Техническия. Останаха само некадърниците и мишките.
5
3
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11272 | Одобрение: -4083
Успели са да го ликвидират, доколкото знам от първоизточник, там масово се купуват изпитите, а ако погледнем и онзи "Морски" педал колко е тъп, става ясно какви са възпитаниците им....
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
1
B52 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Честит празник на всички възпитаници на ВНВМУ! За огромно съжаление, "народните любимци" направиха и невъзможното да го ликвидират! От 1000 души курсанти , сега не знам дали има 100 човека личен състав! Вижте снимките! Две отделения псевдо-курсанти в някакво подобие на строй!
0
0
тодор живков (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и кои разбра у нашта варна галба има килиино даскало
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама