Всеки пети харчи без сметка по празниците

26.11.2014 / 08:11 2

Една пета от българите харчат неразумно по време на коледните и новогодишните празници. Това сочи проучване на сайта creditpoint.bg, пише Блиц. Данните от него показват, че финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки.

Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година, предупреждават от сайта и съветват българите да бъдат внимателни. Сега е времето да вземат мерки и да не допуснат прекомерно задлъжняване, смятат финансистите от портала.

„През последните седмици туроператорите обявяват ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира Тихомир Тошев, шеф на creditpoint.bg. По думите му финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост, но неправилното планиране на празничните разходи продължава да се разраства като тенденция.

Според проучването на сайта задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски до средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. Данните от предходни години сочат, че близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. Затова от сайта съветват онези, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си, преди реално да са ги получили.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
zebster (преди 6 години)
Рейтинг: 4208 | Одобрение: 1123
Тогава ако не си погалиш душичката, кога друг път?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама