Всички, които мият пилето, са предупредени

30.11.2025 / 19:28 3

Пиксабей

Експерти по безопасност на храните предупреждават да не се мият суровото пилешко месо и яйцата. Проучване показва, че всеки втори човек го прави, практика, за която специалистите по безопасност на храните предупреждават, че разпространява опасни бактерии, вместо да ги премахва, пише БТВ

Данните идват от национално проучване, публикувано по време на Австралийската седмица на хранителната безопасност през ноември 2025 г.

Според Съвета за информационна безопасност на храните, 51% от хората, които готвят цяло пиле, го измиват предварително. Почти същият дял важи и за отделните части – 48% за парчета с кожа и 44% за безкожни.

„Каквото и да сте чували или виждали в социалните мрежи, сурово пилешко никога не трябва да се мие. Така само разпръсквате бактерии из кухнята си и увеличавате риска от хранителни натравяния“, предупреждава доц. Джулиан Кокс, зам.-председател на Съвета.

Проучване на Министерството на земеделието на САЩ показва, че при 60% от хората, които мият сурово птиче месо, в мивката остават бактерии. Дори след опит за почистване, при 14% замърсяването остава. При миене опасни бактерии като салмонела и кампилобактер могат да се разпръснат на разстояние до метър, замърсявайки плотове, прибори и други храни.

Експертите съветват и яйцата да не се мият, защото това премахва естествения им защитен слой. В САЩ търговските яйца вече се измиват и дезинфекцират в производството, което премахва естествената кутикула, предпазваща от проникване на бактерии. „Миенето прави черупката по-пореста и улеснява замърсяването“, обяснява Емили Саймънс от Института по кулинарно образование.

Гъбите пък поемат вода, което пречи да се запекат добре и да развият характерния умами вкус. Според експертите вместо да се мият, трябва да се почистват с суха кърпа или мека четка.

Специалистите подчертават, че безопасността идва не от миенето, а от правилната термична обработка – пилешкото трябва да достигне 74°C, а морските дарове 63°C. Предварително измитите салати, обозначени като „готови за консумация“, също не трябва да се мият повторно, защото така се увеличава рискът от повторно замърсяване чрез мивката, дъските или ръцете.

Хранителните натравяния засягат милиони хора всяка година, като водят до десетки хиляди хоспитализации и дори смъртни случаи.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 4 дни)
Рейтинг: 541398 | Одобрение: 101448
Тези които са го писали, да го джвакат немит за запазване автентичния вкус....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Серж (преди 4 дни)
Рейтинг: 229219 | Одобрение: 45934
И не само с антибиотици...
1
3
cron1 (преди 4 дни)
Рейтинг: 134226 | Одобрение: -18069
Най-добре не яжте пиле, защото не знаете и с какви антибиотици е наблъскано...:'(БолестГняв
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама