Всички мерки в помощ на българските граждани

18.05.2022 / 10:57 1

Кадър фейсбук, Нова Тв

Станаха ясни антикризисните мерки, които правителството утвърди.

На брифинг в Министерски съвет правителството начело с премиера Кирил Петков обяви безпрецедентен пакет от мерки в помощ на българските граждани, предаде репортер на Novini.bg

,,Мерките са на база общите ни виждания, че когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са с най-голям риск от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца, както и се фокусираме специално върху горивата и електроенергията'', заяви в началото премиерът Кирил Петков.

В подкрепа на семействата с деца като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. Годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пенсиите ще бъдат осъвремени от 1-ви юли със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1-ви юли вече ще бъде 467 лв.

Коалиционният съвет прие пакет от антикризисни мерки: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%

По времето на ГЕРБ минималната пенсия се качи със 100 лева за 12 години, тук повишението е със 167 лева само за година, отбеляза премиерът Петков.

Трета мярка е въвеждането на 0% ДДС за хляба.

Тази мярка я правим специално за хляба, ще компенсираме с увеличение на ДДС на виното и бирата на 20%, уточни министър-председателят.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Искам много ясно да заявя за всички икономисти, които казват, че тези мерки може би ще увеличат инфлацията. Тази инфлация не е българска, тя е световна. Както знаем и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата на цените на горивата, които са вносни. Когато инфлацията е пренесена отвън, мерките трябва да са следните: там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители, където можем да намалим държавното оскъпяване на част от енергийните източници, там държавата трябва да помогне, защото това влияе на цялостната инфлация в икономиката да бъде по-ниска, обясни министър-председателят.

Петков допълни, че инфлацията е най-вече в храните и горивата и за хората, които имат най-големи трудности да плащат сметките си, правителството се фокусира с  безпрецедентен пакет за подкрепа.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
azumibg (преди 8 месеца)
Рейтинг: 343 | Одобрение: -227
Усмивка
asd

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама