Всички ядем това, а то ни трови – може де причини най-тежката болест!
Използването на консерванти и добавки от страна на производителите на хранителни продукти, трябва да бъде забранено със закон и да се предвижда затвор за нарушения, гласят мнения на потребители, заради опасните храни на пазара.
Зачестилите случаи на рак, както и все по-опасните консерванти, които се откриват в храната, застрашават живота и здравето дори на най-малките. Последните проучвания сочат, че дори едни от най-популярните храни като майонезата, ако не е направена както трябва, може да доведе до сериозни заболявания, предава lekuvai.bg.
На опаковката на продуктите пише, че съдържат яйца, оцетна или лимонена киселина, мазнина и други добавки, но се оказва, че в действителност описаните продукти ги няма.
Асоциация „Активни потребители“ изнесе стряскащи данни за съдържанието на майонезата. Оказа се, че яйца, олио и лимонена киселина в нея няма, но за сметка на това можете да откриете в изобилие гума, консерванти, както и някои добавки, които не само не са полезни за здравето, а са предпоставка за сериозни заболявания. А в някои страни са обявени за отрови и консумацията им се смята за животозастрашаваща.
Богомил Николов от „Активни потребители“ допълни, че в продуктите масово се използват емулгатори като гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), за да могат да се смесят олиото и водата. „Явно тези съставки са по-евтини за потребителите, отколкото да сложат повече мазнина“, казва още той. Само за справка, в Русия се говори за забраняването на добавка Е412, тъй като в нея са открити токсични вещества като диоксин и пентахлофенол, които застрашават здравето и причиняват аномалии в организма.
FDA пък го забрани, тъй като вреди на стомаха и червата. В същото време Е415 се използва най-масово в петролната индустрия, а работници, които го произвеждат често страдат от респираторни заболявания заради него. И отново само за справка FDA — (Агенцията по храните на САЩ) отново е забранила използването на тази добавка в детските храни, тъй като веществото е потенциално опасно за бебета и може да предизвика некротизиращ ентероколит.
В някои щати използването й пък е напълно забранено, тъй като се смята за опасна за здравето и на обикновените хора.
А ако вие искате да си направите майонеза в домашни условия, класическата рецепта е яйца, олио и малко лимонтузо или лимонов сок. Друг вариант е да смесите прясно мляко с олио или зехтин и лимонена киселина и да бъркате с миксер, пасатор или блендер, докато се получи хомогенна смес. Добавяте сол по желание и лимонена киселина на вкус и получавате перфектна майонеза. При това доста по-здравословна от предлаганата на пазара.
Как да си приготвим домашна майонеза?
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 8 с.л. олио
- щипка сол
- щипка лимонтозу или 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Сложете всички продукти в буркан или в друг подходящ съд за разбиване
- Сложете пасатора, като гледате да покрива яйцето
- Включете пасатора на високи обороти, като го държите ниско долу
- Постепенно започнете да вдигате пасатора нагоре, без да бързате
- След като се уверите, че течността е достатъчно гъста, разбъркайте добре, за да получите изцяло хомогенна смес и да не остане неразбито олио
- Покрийте съда с нещо, съхранявайте в хладилник и се наслаждавайте на вкусна домашна майонеза
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!