Вторият медицински хеликоптер ще е позициониран до Сливен

11.07.2024 / 13:21 2

Булфото

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в Сливен, съобщи Нова.

Гвоздейков и кметът на Сливен Стефан Радев дадоха старт на ремонтните дейности на базата. „За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера“, посочи министър Георги Гвоздейков. Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

„След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от „България Хели Мед Сървиз“ за обучение и подготовка на пилоти“, заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

„Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение, каквото е летище Бършен. Неговото разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, подчерта Георги Гвоздейков.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182689 | Одобрение: 36119
Много си е харно летището на Бършен. От изтребители до транспортни самолети могат да кацат там...ПИК е дълга 2500м и широка 45 м. Кацали сме много пъти там. Но вече е изоставено, като летище и сега там се провеждат автомобилни състезания. Доколкото знам и свръхлеки самолетчета кацат понякога....
1
1
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 141747 | Одобрение: -1828
На онзи вятър там,бършен защото там вятърът бърше постоянно.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама