Второкласник тормози и бие деца в "Люлин", училището няма право да го санкционира

08.12.2022 / 08:48 5

Редактор: Виолета Николаева

Тормоз в столично училище. Десетки родители са се събрали тази сутрин, за да разкажат пред БТВ колко са безсилни да се справят:

Училище, деца, директор на 9-то училище от "Люлин" се оплакват от системен тормоз от второкласник: 

Срещу второкласника има подадени сигнали и жалби. Оплакванията са стигнали до омбудсмана и СДВР. Посочени са примери за физическа и вербална агресия от страна на детето. 

Родители на други деца споделят пред БТВ: 

"Моето дете от година и половина се връща с различен тип травми. Аз се връщам от работа след 16- часова смяна и отиваме в болница, защото му е стъпано върху лицето, това вече е извън рамките на нормалното. Иначе агресори навсякъде има, всеки може да се справи." 

"Моето дете е плюто, псувано, ежедневни обиди, все още не е имало физически посегателства, но не се знае какво ще се случи." 

"Притеснени сме за физическото и психическото здраве на нашите деца." 

"Днес спираме нашия син от учебни занятия, той често е разстроен, не иска да ходи на училище. Конкретният ученик посяга на неговите вещи, взема му храната, рита го, плюе го, това е системен тормоз. Бяха организирани срещи с ръководството и нас родителите, ние говорихме с въпросните родители, те отказаха детето им да бъде обследвано от специалисти. Казаха, че няма да местят детето си, защото това вече е правено. Не получихме подкрепа нито от родителите, нито от ръководството." 

От ръководството и местните спец институции казват:

"Това са два проблема - с това дете, и със семейството, което не ни съдейства. Вече детето ходи на психолог, има консултации за семейството и то вече е преминало през психологическа консултация за приобщаващо образование. Второ осигуряването на безопасна среда, нашата нормативна уредба защитава деца с проблеми и няма инструмент, детето не може да бъде изключено или наказано, не може да бъде изгонено от час и училище. Чл. 199 в закона за предучилищното образование от 5 клас нагоре може, в начален етап не може." - казва директорката на учебното заведение. 

"Стъпките са съобразени със закона, можем да направим допълнителна работа с детето и допълнителна работа с психолога. Консултации и график, по който има определени теми за преодоляване на агресивното поведение, умение за приобщаване, процесът е много бавен, в кратки срокове не се получава. Работим и с децата от този клас да създадем сигурна учебна среда." - казва специалист по образованието. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17855 | Одобрение: 5960
Айде бе, нямало начин... Удряш му два силни шамара на пикльото, чурката му пуска топла вода и готово... Ама пусто джендърско възпитание напоследък, поощряват се педалите...
2
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88375 | Одобрение: 130
Един училищен гамен беше ми посинил и надул окото, за нищо. Баща ми, само като ме видя, пита, кой беше. Заведох го в къщата,в която живее. В двора трима бяха обърнали едно колело и нещо го ремонтираха. Баща ми само с поглед ме попита кой е и му излющи два тежки шамара, ама добри. Приключи историята, без директори, учители, те си го знаеха, без негови родители да се намесят. Господ го наказа скоро след това, при обработка на един новогодишен фойерверк, каквито невзривени ходихме да търсим в Морската градина след новогодишната заря. Не съм му го пожелавал.
3
1
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 26785 | Одобрение: 7555
Е па няма ли един "безработен" родител да постои със сопата една седмица в клас, да видим дали няма да тръгнат на оправяне нещата. После нека ме съдят родителите, че съм набил дрисльото.
3
1
666 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21569 | Одобрение: 5949
Да го изхвърлят изродчето...или да го ремонтира някой..толкова ли е сложно Гняв
3
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44398 | Одобрение: 8763
Демокрация да го наречем! А аз го наричам изпростяване на нацията и чалгаризация!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама