Вяра Емилова, БСП: Управляващите не могат да вземат навременни решения за кризата

21.11.2020 / 16:59 0

Снимка: БСП

Вяра Емилова от БСП критикува властимащите, че не могат да се справят с кризата.

Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление и най-вече в здравната система. Още в самото начало на кризата през март т.г. управляващите показаха, че не могат да вземат категорични и навременни управленски решения, липсва им задълбочен анализ и най-вече адекватни мерки, с които да смекчат ефектите от вируса, както върху здравето на хората, така и върху социално-икономическите последици от пандемията. Така на практика вместо да управляват процеса, те вървяха след него като статисти, броейки заразени, починали и оздравели, каза секретарят на ИБ на БСП Вяра Емилова, цитирана от Novini.bg.

Първо затвориха всичко, въведоха задължително ходене с маски, после отмениха маските, след седмица пак ги въведоха и след 12 часа пак ги отмениха.

Цялата борба с болестта се превърна в борба дали да сме с маски или без маски. А хората боледуваха, умираха, оставаха без работа, без средства за лекарства, без достъп до болниците поради липсата на междуградски транспорт. Без достъп до лекарства, поради липса на аптека. Сами срещу държавата и болестта.

Цяло лято вместо да се подготвят за предстоящата нова вълна от заразени, както редица европейски държави, управляващите ни заблуждаваха, че всичко е отминало. А болниците продължаваха да се пълнят със заразени, лекарите да боледуват и лекуват едновременно. Така новата вълна ни завари с лавинообразен скок на заразените, но без лекари и медицински сестри. Пазарния принцип в образованието и здравеопазването ни лиши от лекари и медицински сестри, както и от адекватна здравна система. Сега всичко е концентрирано в София и още 2-3 големи града. С всеки изминал ден заболелите стават все повече, а липсата на адекватна държавна намеса налага сами да се организираме. За това сега е по-необходимо от всякога всички, които имат възможност да се включат в борбата срещу вируса – дали това ще бъде с работа в лечебните заведения, работа на първа линия за доставяне на храна и лекарства за карантинираните по домовете или с даряване на кръвна плазма, всеки трябва да е съпричастен към случващото се.

Действащият модел на управление доведе до пълната комерсиализация на здравеопазването и социалните услуги с всички негативни последствия за пациентите.

БСП твърдо стои зад виждането, че здравето не е стока, а човешко благо и неотменимо човешко право, за това ние предлагаме в алтернативния държавен бюджет намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, предложение, което днес беше отхвърлено отново, професията медицинска сестра да стане защитена, да се увеличат парите за специализации на лекарите и да се премахне търговския статут на болниците.

В този тежък момент взаимопомощта и доброволчеството са едни от стъпките за излизане от кризата. За това и народните представители от левицата, общински съветници от БСП в страната и граждани са готови да застанат на първа линия. Защото сега е по-необходимо от всякога да сме близо до хората, заяви още Вяра Емилова.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама