Вяра от сливенския затвор: Съжалявам, че детето ми расте без мен! Най-лошото на затвора е, че си далеч от семейството

16.09.2016 / 08:43 2

Кадър БНТ

Шест първокласнички посрещнаха учебната година в женския затвор в Сливен. Ученичките там са общо 64. Те се обучават в 7 професионални квалификации. Учебната година година бе открита от министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Събитието предизвика много радост, но и сълзи у лишените от свобода, съобщава БНТ.

Празничен ден при затворени врати. Решетки, огради, бодлива тел, изолация... Такава е обстановката в сливенския женски затвор. Тук лишените от свобода са по различни поводи, които са ги довели до едно и също място. Те не желаят да говорят за престъпленията си. Повечето не желаят да бъдат снимани. Вяра Костова от Варна се съгласи. Тя е в затвора от година и 7 месеца. Майка е на 3-годишно дете. Зад решетките тя страда за него и родителите си, пише Блиц.

„Тук си лишен от свобода не защото си в затвора, а защото си далеч от близките си. Съжалявам, че детето ми расте без мен, съжалявам че не мога да съм до майка си и баща си. Общо взето за много работи съжалявам. Искам да им кажа, че каквото е по моите сили да направя, да не го повтарям повече, ще го направя“, споделя Вяра.

Зад личната драма в училището на затвора лишените от свобода намират поводи да се усмихнат. Постигат лични успехи, за които навън само са мечтали. За това се похвали Суза Ахмед.

„За първи път тук седнах на компютър. Даде ми много извънкласни неща. Станах театрал и то добър. Играх в театър Сливен като главната героиня Султана от Железният светилник“, каза Суза.

С такива противоречиви емоции започна учебната година в сливенския затвор. Там всеки четвърти е абсолютно неграмотен и училището има важна роля в престоя на затворничките. За да се подобрят и условията им на живот в момента тече основен ремонт на секторите за настаняване. Той трябва да приключи до края на годината.

„Целият проект е на стойност милион и 100 хиляди лева. Ще се създадат санитарни възли във всяко помещение . Ще се ремонтират основно и общите санитарни възли, ще се поставят и слънчеви панели. Т. е. мислим за енергийната ефективност“, каза пък министърът на правосъдието Екатерина Захариева.
В първият учебен ден лишените от свобода споделиха, че посещението на училището е по желание. Но има стимул за това, защото 16 учебни часа се зачитат за един работен ден.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
varna (преди 7 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Дано Скоро и Пръмов -Кунева там
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама