Взривиха мината край плажа на Камчия

01.07.2022 / 10:52 5

Кадър ВМС

Българските ВМС пуснаха впечатляващи снимки от операцията по взривяването на морската мина край плажа на Камчия.

Сигнал за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център.

Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев, главен старшина Красимир Станчев Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
6
MrVain (преди 8 месеца)
Рейтинг: 1383 | Одобрение: -202
Да дойдат руските орките да си обравят бакиийте. Освен мизрия нищо друго не са създали.
3
1
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 88242 | Одобрение: 14647
Мислиш ли, че не са я видели чия е?....:devil:
2
2
Уйо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 41208 | Одобрение: 8238
Бобчо. Не се знае чия е. Ако са и прочели надписите, може и да разберат. Или е украинска или руска. Мините, които се бяха откъснали и плаваха свободно в морето бяха украински, а тази е точно от техния модел.
2
4
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 110070 | Одобрение: -840
Да я бяха занесли в СОК Камчия,нали си е тяхна. Браво на сапьорите.
2
1
... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 22971 | Одобрение: 6676
Браво на момчетата, добре, че не е нещо по-сериозно

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама